USPJEŠNO OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA EPILEPSIJE I NACIONALNOG DANA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE 2023.

I ove je godine, u Hrvatskoj nastavljena uspješna tradicija obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije.

Diljem Hrvatske su počevši već od siječnja organizirane brojne aktivnosti inicijativom Hrvatske udruge za epilepsiju uz pomoć partnera, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, udruge Dravet sindrom Hrvatska te pridruženih ERN EpiCARE centara KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Našim su se pozivima odazvale broje ustanove sudjelujući u različitim aktivnostima i kampanjama.

Središnja manifestacija je obilježena u Vukovaru u ponedjeljak 13. veljače 2023.g. uz suorganizaciju Grada Vukovara, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara i Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar. Posebnu zahvalu iskazujemo dr. Vesni Kerek na beskrajnoj energiji i entuzijazmu koji je uložila u obilježavanje dana epilepsije.

Jutro smo započeli u vukovarskim osnovnim i srednjim školama držeći predavanja na temu „Epilepsija i predrasude o oboljelima“.

Gimnazija Vukovar – dr. Vesna Kerek i prim. Ana Sruk

Naknadno je delegacija organizatora posjetila Vukovarski vodotoranj odajući počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

Zahvaljujemo gostoprimstvu ravnatelja mr.sc. Anto Blažanović, dr.med. te ostalog osoblja Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar.

U bolničkim se prostorima, na Odjelu neurologije i u Poliklinici, u ranim poslijepodnevnim satima, održalo Savjetovalište uz liječnike i medicinske sestre za sve zainteresirane osobe, posebno za djecu i za odrasle.

U 16:00 sati okupili smo se u Kongresnoj dvorani – Rodna kuća Lavoslava Ružičke kako bismo prvo dali izjave zainteresiranim medijima kojima ovim putem zahvaljujemo na iskazanom interesu i popraćenosti.

Dr. Vesna Kerek

U 17:00 sati započeo je u istoj dvorani hibridni simpozij „Živjeti s epilepsijom“ na kojem je sudjelovalo oko 250 sudionika, ove godine konačno i u mogućnosti sudjelovanja uživo. Održana su predavanja o epilepsiji i stigmi (Vesna Kerek, dr.med.), mentalnom zdravlju oboljelih od epilepsije (prof.prim.dr.sc. Željka Petelin Gadže, dr.med.), ulozi psihologa i obradi i liječenju djece s epilepsijom (dr.sc. Maja Batista, mag. psych.), hormonima i epilepsiji (Lejla Ćorić, dr.med.), genetskom testiranju djece oboljele od epilepsije (dr.sc. Jelena Radić Nišević, dr.med.) te nam je Pamela Pipan prenijela svoja iskustva iz EUPATI programa.

U 19:30 sati uslijedilo je zajedničko slikanje ispred ljubičasto osvijetljenog Vodotornja pod geslom „Nemamo se čega sramiti!”

Na razini Hrvatske bila je to veličanstvena večer jer je u istom trenutku ljubičastom bojom epilepsije bilo obasjano 28 hrvatskih gradova u sklopu kampanje „Osvijetlimo epilepsiju!“.

U obilježavanju dana epilepsije u Vukovaru, primili smo podršku  brojnih ustanova poput Veslačkog kluba Vukovar i Vukovarskih leptirića te poznatih osoba poput veslača Damira Martina i skladatelja Gorana Dragaša.

Vukovarski leptirići
Damir Martin

Zahvaljujemo i svima koji su ove godine sudjelovali u kampanji „50 milijuna koraka“, posebno Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača koja je bila vodeći hrvatski inicijator ove kampanje.

Šetnja na Moslavačkoj gori

Povodom ovih dana epilepsije nastavili smo i tradiciju poticanja objavljivanja osobnih iskustava te zahvaljujemo svim zagovornicima epilepsije.

Ivana Gugić (videozapis s Facebook stranice HUE)
Pamela Pipan (Puštanje ljubičastih balona u Puli)
Ivana Leleković Car (Doktor u kući, Jutarnji list)

 Više fotografija i detalja dostupno je na FB i IG stranicama HUE dok će videozapisi predavanja biti objavljeni na našem YouTube kanalu.