Pitanja i odgovori

 

Pitanje možete postaviti na e-mail adresu Udruge: info@epilepsija.hr ili putem kontakt obrasca u rubrici Kontakti

Napomena: Neka od vaših pitanja s odgovorima objavljujemo na ovoj stranici,  bez imena i adrese pošiljatelja.  Ako navedete da ne želite da se išta iz vaše poruke  objavi, to ćemo svakako ispoštovati, a odgovorit ćemo vam samo na vašu e-mail adresu.

*********************

DEPAKINE CHRONO, TJELESNA TEŽINA, POVRAĆANJE

Pitanje:

Prije 13 godina dijagnosticirana mi je epilepsija, sad imam 25 i već 3.5godine pijem Depakine chrono 500mg i od onda nisam imala napadaje. U tih 3.5 godine od kako pijem Depakine udebljala sam se 15kg, a od kada sam smanjila dozu na 250 smanjio mi se apetit i što god pojedem povraćam, da li je to normalno?

Odgovor:

Poštovana,

povraćanje može biti simptom prilikom uvođenja nekog lijeka, pa tako i Depakina. Međutim, smanjenje doze i postupno ukidanje lijeka teško može  izazvati takve simptome. Teorijski postoji mogućnost da je povraćanje izraz napadaja, ali tada bi ipak simptomi bili drugačiji. Moguće je da kod vas postoji i strah zbog smanjivanja doze, što može indirektno izazvati mučninu pa i povraćanje.

Svakako vam se savjetuje da se javite svom liječniku obiteljske medicine koji će prosuditi kako dalje postupiti.

____________________________________________________________________________

EPILEPSIJA, PROGNOZA, INTELIGENCIJA

Pitanje:

Ja sam dobila epilepsiju sa 11 godina i još je imam. Rečeno mi je da će možda nestati tj. da ću se izliječiti (sad imam 17godina). Zanima me dali se to može izliječiti i jesu li djeca/adolescenti koji boluju od epilepsije nužno manje inteligentni od djece sa zdravim mozgom (da li se treba tj. da li se može zatražiti asistent u nastavi)?    Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovana,

epilepsija se načelno može izliječiti, ali bez poznavanja svih važnih pojedinosti nije moguće dati prognozu.

Što se inteligencije tiče, epilepsija nije nužno povezana sa smanjenom inteligencijom. Postoje mnogi veliki ljudi koji su imali epilepsiju, a napravili su velika djela. To je od pisaca npr. Dostojevski. Sve skoro ovisi o uzroku epilepsije. Ako postoji veće oštećenje mozga koje se prikazuje na CT ili na MR mozga, tada se mogu očekivati i problemi s nekim psihičkim funkcijama, npr. inteligencijom.

Što se tiče asistenta u nastavi, treba  prvo ustanoviti da li za to postoji potreba, a što određuje odgovarajuća Komisija.

____________________________________________________________________________

PATOLOŠKI EEG

Pitanje:

Dječak 11 godina, nije imao napadaj. Na preglede je krenuo zbog noćnog mokrenja. MR mozga – uredan nalaz. EEG snimanje u pospanosti i spavanju, a nakon neprospavane noći: tijekom snimanja registriraju se šiljak- val, bifazični šiljljak- val grafoelementi frontocentroparijetalno obostrano uz tendenciju sekundarnoj generalizaciji.  Nalaz je žarišno promijenjen FCP obostrano.

Zanima nas je li u redu što nije dana nikakva terapija lijekovima i dali moramo strahovati od mogućeg napadaja? Da li patološki EEG nalaz može biti pokazatelj nekog drugog poremećaja? Zabrinuti roditelji

Odgovor:

Poštovani,

ako vaš dječak nije imao nikakav epileptički napadaj, tada je u redu što mu nije propisana nikakva antiepileptička terapija. EEG nalaz koji ste naveli doista se može naći u djece koja imaju epilepsiju, ali ako nema simptoma epilepsije, dijagnoza se samo na temelju EEGa ne može postaviti. Postoje osobe koje cijeli život imaju određene promjene u EEGu, a da nemaju nikakvu neurološku bolest. Ipak, ovaj nalaz treba imati na umu ako bi se pojavili bilo kakvi simptomi koji bi upućivali na epilepsiju ili kakav drugi neurološki poremećaj. Najvažnije je da se dalje kontrolira kod neuropedijatra koji će vjerojatno nakon određenog vremena preporučiti kontrolni EEG ili možda kakvu drugu obradu.

_____________________________________________________________________________

MEZIOTEMPORALNA SKLEROZA

Pitanje:

Poštovani,

majka sam dječaka koji ima 6 godina. Prije tri i pol godine kad je bio bolestan počeo je imati atake na način da bi počeo plakati, vrat mu se ukočio i počeo bi glavu okretati prema gore i zgrčio bi ruke. Tada su neuropedijatri koji su ga pregledali utvrdili da to nisu epi napadi, ali mu je propisan apilepsin (najniža doza). Nakon toga, kad je ponovo bio bolestan (uvijek se radilo o infekcijama gornjih dišnih puteva, kad je nos pun sekretra,) prije tri godine, imao je grand mal, dijagnoza je epi in obs, složene konvulzije(lijevostrane hemikonvulzije), MDII i nakon toga uzima Depakine chrono. Nije imao više napade(kao taj grand mal), ali opet u infektu jednom je imao grčenja vrata koje prestaje kad popije ibuprofen ili paracetamol.

Posljednji nalaz EEG-a je diskretno žarište iznad desne hemisfere(frontalno).

Nalaz MR je: glava lijevog hipokampusa je reduciranog volumena i blago povišenog intenziteta signala s posljedično lokalno širim temporalnim rogom lijeve lateralne komore. Nalaz može ukazivati na mezijalnu temporalnu sklerozu, no trup i rep lijevog hipokampusa izgledaju primjerene morfologije.

Molim vas pojašnjenje nalaza MR-a, što znači ako bi imao mezijalnu temporalnu sklerozu, na koji se način ona manifestira?

Unaprijed se zahvaljujem

S poštovanjem

Odgovor:

Poštovana,

meziotemporalna skleroza je promjena na mozgu koja se može povezati s nekim oblicima epilepsije. To nije nikakav tumor, nešto što bi ugrožavalo život djeteta, nego se više može shvatiti kao  vrsta ožiljka koji nastaje nakon oštećenja tog dijela mozga (hipokampusa). Ali u nalazu MR nije rečeno da je to sigurno mezijalna temporalna skleroza, nego samo da ima neke karakteristike te promjene. Osim toga, EEG promjene bi trebale biti na lijevoj strani (moguća mezijalne temporalna skleroza je lijevo), a kod  vašeg dječaka one su registrirane desno.

Dakle, savjetujem vam da dalje dajete dječaku propisani lijek, te da redovito idete ne kontrole kod kojih će se pratiti i  EEG promjene.

Sretno!

______________________________________________________________________

HIDROCEFALUS I EPILEPSIJA

Pitanje:

Poštovanje. Moje pitanje je slijedeće: da li je opasnija epilepsija kod djeteta koje ima hidrocefalus koji nije moguće operirati? Hvala.

Odgovor:

Poštovani,

hidrocefalus znači proširenje nekih dijelova mozga koji su normalno ispunjeni tekućinom. Svaki se hidrocefalus može operirati, ali kod nekih tipova hidrocefalusa se operacijom ne bi ništa dobilo. Ne može se reći da li je epilepsija teža kod osoba koje imaju hidrocefalus, jer netko može imati hidrocefalus, a da uopće nema epilepsiju.

________________________________________________________________________

VOZAČKA DOZVOLA, EPILEPSIJA I ANTIEPILEPTIČKI LIJEKOVI

Pitanje:

Imam 25 godina i išla sam na liječnički pregled za vozačku dozvolu no odbili su me iz razloga što pijem lijekove protiv epilepsije ( Tegretol CR 400 1,0,1 i Phemiton 0,0,1). Mišljenje liječnika je da ne mogu upravljati motornim vozilima zbog navedenih lijekova. Zadnji epileptički napadaj sam imala prije 5 godina. Zanima me vaše mišljenje. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovana,

osoba koja nije imala napadaj kroz posljednjih 12 mjeseci može dobiti vozačku dozvolu kao neprofesionalni vozač, B kategorija. Uzimanje lijekova nije zapreka, osim ako lijekovi imaju tako jake nuspojave da one ometaju sigurno upravljanje vozilom, a to je stvar specijalističke procjene. Ali moguće je da vam je vaš zahtjev odbijen i zbog nekog drugog razloga.

Trebalo bi vidjeti što vam piše u rješenju i da li imate osnova da uputite žalbu na rješenje.

____________________________________________________________________

MR MOZGA

Pitanje:

Poštovani,

Molim vas da protumačite nalaz MR mozga: Na učinjenim MR sekvencama mozga po protokolu za epi,  strukture medijalne linije su primjereno razvijene. Infratentorijalno 4.komora je medioponirana i primjereno široka. Posteriorno parasagitalno lijevo u stražnjoj lubanjskoj jami vidi se širi likvorski prostor bez znakova ekspanzije na okolne strukture, dimenzije oko 9x15x11 mm i  dif.dg može odgovarati arahnoidalnoj cisti. Supratentorijalno ventrikularni sustav je medioponiran i primjereno širok. Uredna je diferencijacija sive i bijele tvari.

Odgovor:

Poštovana,

iz ovoga što ste napisali može se zaključiti da vam na MR mozga nije prikazano nikakvo oštećenje koje bi se moglo protumačiti kao ishodište epileptičkih napadaja. Ali ovaj nalaz svakako treba odnijeti vašem liječniku specijalistu koji će ga moći najbolje interpretirati u sklopu svih ostalih nalaza.

_____________________________________________________________________

UZIMANJE ANTIEPILEPTIČKE TERAPIJE

Pitanje:

Imam epilepsiju od 12 godine života. Prethodno sam imao jako puno potresa mozga i frakturu lubanje. Poteškoće mi stvara to što ne predosjetim kada ću izgubiti svijest. Puno sam puta pao za vrijeme spavanja, a drugi su se napadaji dogodili vani za vrijeme druženja s prijateljima, igranja nogometa, dok jedem itd. Izgubio sam svijest više od 20 puta. Sada imam 21 godinu. Ne pijem niti ne pušim. Od lijekova uzimam Tegretol i Topamax.  Rečeno mi je da mi možda nešto loše raste u mozgu. Voljan sam raditi, ali uvijek dobijem otkaz nakon samo mjesec dana, jer im kažem da imam epilepsiju  ili izgubim svijest. Kroz period od 7 mjeseci sam razmišljao o tome da postepeno prestanem piti lijekove i da probam neke druge supstance za opuštanje. Molim vas za savjet.

Odgovor:

Poštovani,

ne bi nikako bilo dobro da prestanete piti lijekove. Tada bi napadi postali češći, a može doći i do tzv. epileptičkog statusa, što je vrlo opasno stanje kad napadaji uopće ne prestaju. Danas postoji mnogo lijekova protiv epilepsije; možda ovi lijekovi koje uzimate nisu za vas idealni, a možda se može postići poboljšanje i samo promjenom dnevnih doza.

_____________________________________________________________________

PARCIJALNA EPILEPSIJA

Pitanje:

Poštovani, sin mi ima 8.5 godina i prije mjesec dana mu je dijagnosticirana parcijalna epilepsija na temelju EEG-a i MR mozga. EEG nalaz je glasio: obostrano frontalno žarišno promijenjen za dob. MR mozga 1.5T je bio uredan. Sada uzima Depakine 300 mg 2 puta dnevno i nema tegoba. Simptomi jedina 2 napadaja koja je imao u razmaku od 24 sata nedugo nakon što je utonuo u san su bili sljedeći: oba puta je osjetio da mu je nešto zapelo u grlu te se uplašio i digao, a mi smo primijetili da nije mogao razgovijetno pričati i da mu je lijeva strana vilice bila „kao pod blagom anestezijom“. To je trajalo 20-ak sekundi za vrijeme čega je svega bio u potpunosti svjestan. Imali smo dojam kao da ne može govoriti uslijed psihičkog šoka. Zanima me da li je MR 1.5T vjerodostojan ili je preslab te da li postoji sumnja u dijagnozu epilepsije odnosno postoji li mogućnost da je dijete zdravo? Ukoliko se i radi o parcijalnoj epilepsiji, kakve su prognoze, da li mu se može dati manja doza Depakine i koliko je to štetno za dijete? Koncentracija valproata u krvi je bila u granicama normale.

Inače je bio zdravo dijete. Prije ovih tegoba  žalio se nekoliko puta u proteklih godinu dana na jaku glavobolju, često nakon treninga, toliko jaku da je morao zaspati i spavati kroz pola sata. Glavobolja je različitih lokalizacija, a zadnja glavobolja je bila locirana u stražnjem dijelu glave te ga je boljela od 22h do 3h ujutro. Također prije napada, pa i sada, često teško zaspe prije čega učestalo mokri manje količine mokraće (nalaz urina je u redu).  I ja sam imao slične simptome dugi niz godina, no ne znam iz kojih razloga. Kao dijete, i  ja sam imao tegobe s glavoboljama koje su trajale i nekoliko dana te bih svakodnevno izgubio svijest kada bih se sagnuo pa ispravio. Svi su nalazi bili uredni, a tegobe su se s vremenom povukle.

Inače, dijete mi je jako emocionalno osjetljivo, nije agresivno no na trenutke burno reagira kada smatra da se radi o nepravdi. Uredno uči i druži se s djecom te je iznadprosječno inteligentno. Kad sam ja bio dijete dijagnosticirana mi je emocionalna poremećenost, kasnije anksioznost i depresija no nisam nikad uzimao lijekove. Molim Vas da mi pomognete vašim savjetom.

Odgovor:

Poštovani gospodine,

samo na temelju Vašeg pisma doista ne bi bilo profesionalno da ocjenjujem dijagnozu i terapiju koja je propisana Vašem sinu. U gradu u kojem živite postoje odlični neuropedijatri i vjerujem da su Vašeg sina detaljno pregledali i saslušali sve na što ste im ukazali.

Što se tiče MR nalaza, obično je dovoljno učiniti snimak na aparatu od 1.5 Tesla, ali u nekim slučajevima se preporuča i snimanje na jačem aparatu od 3T. Da li je to potrebno procjenjuje se na temelju EEG nalaza i odgovora na terapiju.

Savjetujem Vam da sve Vaše dileme otvoreno iznesete neuropedijatru kod kojega idete na kontrole. Ako možda ipak ne biste bili zadovoljni odgovorima koje dobijete, uvijek postoji mogućnost i pregleda kod nekog drugog neuropedijatra.

 

______________________________________________________________________

 IZOLIRANI NAPADAJ ILI EPILEPSIJA

Pitanje:

Javljam vam se jer je moj brat nakon puno godina ponovno imao epileptički napadaj. Prvi napadaj je imao sa 4 godine života nakon čega mu je ustanovljen blaži oblik epilepsije, a u terapiji je propisan primidon koji je uzimao do 18 godine života. S obzirom da kroz to razdoblje nije imao napadaje, procijenjeno je da više ne mora uzimati lijekove. Sada je star 26 godina života i do jučer nije imao napadaje. Pri pregledu u bolnici preporučen mu je u terapiji Normabel i u obradi EEG u MR mozga. Mene sada zanima da li prije pregleda  može dobiti ponovno  napadaj? Unaprijed veliko HVALA.

Odgovor:

Poštovani,

iz ovoga što ste napisali čini se da liječnici nisu još sigurni treba li Vaš brat uzimati ponovno trajnu antiepileptičku terapiju. Normabel, koji mu je propisan, štiti od novih napadaja no to nije ipak prava antiepileptička terapija koja se uzima kroz duže vrijeme. Dakle, za sada treba pričekati da se naprave pretrage.   No ako bi se pojavili bilo kakvi simptomi koji bi mogli biti izraz epilepsije, potrebno je da se odmah javi najbližem neurologu.

_____________________________________________________________________

KOLIKO DUGO TREBA LIJEČITI EPILEPSIJU

Pitanje:

Imam 40godina i nakon godinu i pol nespavanja imao sam prvi epi napad ujutro. Nakon toga sam obrađen u bolnici u Sisku gdje su mi rekli da je sve u redu, ali da budu sigurni neka odem u Vrapče u centar za poremećaje spavanja i da uradim cijelonoćno snimanje. Nalaz je bio uredan osim što su se javile bradikardije tijekom snimanja. Doktor je tražio 24 satni EKG i kontrolu nakon dva jutra sa eeg iz ranog buđenja. Nakon te kontrole opet je sve bilo uredu i kako je doktor rekao vjerojatno se radilo o parasomničkoj epizodi i ponovno zatražio iste pretrage i kontrolu za 6 mjeseci. U tom periodu sam doživo još dva napada koji su kao i prethodni bili u jutarnjim satima. Napadi su uglavnom kratki i svode se na gunđanje, grickanje jezika, slinjenje, grčenje i gledanje u suprugu a da toga nisam svjestan, te na kraju bol u glavi. Kada sam došao na kontrolu za 6 mjeseci opet sve uredno, ali sada je preporučio rivotril 0,5mg jer je mislio da se to događa više na živčanoj bazi i kontrola za 2 mjeseca sa EEG-om iz ranog buđenja. Nakon buđenja kontrola i konačno dijagnoza blaži oblik epilepsije i uvođenje lamictal terapije postepeno do 100mg uz rivotril, MR mozga i kontrolu opet sa EEG-eom iz ranog buđenja. MR mozga uredan osim hipoplazije desne art.vertebralis ,EEG baš i ne i sa sigurnošću potvrđuje da se radi o blažem tipu noćne epilepsije,te kontrola za 3 mjeseca uz dopler karotidnog i v.b sliva i da terapija ostaje ista sa češćim kontrolama. Napade nemam već 6 mjeseci ,osjećam se dobro i zanima me koliko dugo može potrajati moje liječenje, ako nema napada,Hvala

Odgovor:

Liječenje epilepsije je u načelu dugotrajno. Ne može se općenito reći koliko ono treba trajati od posljednjeg napada, no nije uobičajeno da se liječenje prekida prije 3-5 godina. Puno ovisi i o nalazima EEGa te o ostalim okolnostima, npr. da li postoje nuspojave liječenja i koliko one predstavljaju problem. Lamical je vrlo dobar lijek i obično ne izaziva nikakve nuspojave.Savjetujem vam strpljivost i dobru suradnju sa specijalistima kod kojih idete na kontrole.

_________________________________________________________

VOZAČKA DOZVOLA ZA INOZEMSTVO

Pitanje:

Imam 38 godina 1995 godine prvi sam napad dobio u vojsci na odsluženju vojnog roka. Dijagnosticirana mi je epilepsija grand mal a uzrok je odlazak u vojsku praćen strahom i adaptacijom. Tako su liječnici u otpusnom pismu napisali. U listopadu 2012 sam imao napad. Od lijekova uzimam lamictal 100mg jednu od 100 mg ujutro i 150 mg navecer i frisium 10mg 5 mg navečer.  Posto sad živim u austriji i imam vozačku dozvolu jer sam položio prije bolesti 1993 godine moje pitanje je koliko dugo osoba sa epilepsijom ne smije voziti, zašto imam slabo pamćenje to oduvijek imam a sad mi je teško to vam govorim jer 3 put u 3 mjeseca idem na polaganje njemačkog jezika jer to se ovdje mora položiti. Nisam još  položio i kad dođem na ispit i ono sto sam i naučio tad zaboravim. Dobijem neki strah. Još se ne usuđujem raditi na kompjuteru zbog straha da ću pogriješiti. Da li je to kod mene normalno i što bi mi preporučili za to pamćenje. Unaprijed vam se zahvaljujem.

Odgovor:

Ne mogu vam reći za Austriju, ali u Hrvatskoj je takav propis da osoba s epilepsijom može dobiti vozačku dozvolu B kategorije ako nije imala epileptički napad u posljednjih 12 mjeseci. Lijekovi koje uzimate nisu u visokim dozama i ne bi vam trebali praviti veće teškoće kod pamćenja. Možda za taj problem postoji neki drugi uzrok.

Ne znam gdje sada dobivate lijekove, no mislim da bi se na ove probleme potužiti svom nadležnom liječniku.

______________________________________________________________________

VOZAČKA DOZVOLA

Pitanje:

Molim Vas odgovor na moje pitanje. Imam 34 godine i prvi napad sam imao sa 18 godina.  Napadi su 99 % bili su u snu. Vozačku dozvolu imam već 15-ak godina.Zadnji napad je bio prije godinu dana. Nisam prošao liječnički pregled i oduzeta mi je vozačka dozvola prije godinu dana.Sada sam bez napada već godinu dana . Zanima me da li imam pravo na drugo mišljenje O terapije uzimam Arvind 1,0,1 tbl. Da li se smije vozii dok se uzimaju Arvind tablete. Radim kao tesar sve poslove na visini, a uzeli su mi vozačku dozvolu. S poštovanjem i unaprijed hvala.

Odgovor:

Prema novim propisima koji su doneseni početkom 2011. osoba koja posljednju godinu dana nema napade, može dobiti produženje vozačke dozvole ako nije profesionalni vozač. Također, niti uzimanje Arvinda nije samo za sebe zapreka za izdavanje dozvole. Dakle, ako nema još nekih drugih okolnosti zbog kojih vam nije izdano produženje, mogli biste se žaliti na doneseno rješenje. Trebalo bi vidjeti što vam piše u rješenju liječničkog pregleda.

____________________________________________________________________

MOŽE LI EEG BITI NORMALAN KOD EPILEPSIJE?

Pitanje:

Imam 34 god.Unatrag 9 mjeseci  prvi put sam doživila napad(zgrčile su mi se ruke,oduzetost nogu,podrhtavanje vilice,nakratko gubitak svijest).Magnet glave je uredan kao i EEG nalaz .Neurolog koji me vodi dijagnosticirao je epilepsiju,pošto je bio prisutan kad se to dogodilo.To se ponovilo točno za mj.dana i sada prije mj.dana sam imala opet isto..Sada sam prešla kod drugog neurologa,koji tvrdi ako je nalaz magneta uredan i eeg-a,da epilepsija ne može biti!! Molim za savjet šta dalje,pošto sam zabrinuta,jer nakon tog takozvanog napada se strašno loše osjećam već nekoliko dana.

Odgovor:

nalaz EEGa i magnetne rezonancije mozga često pokazuje promjene koje su karakteristične za epilepsiju, ali nije uvijek tako. Često se tipične promjene u EEGu nađu tek nakon nekoliko snimanja, a postoje i osobe kod kojih standardni EEG nikad ne pokazuje tipične promjene.

Dijagnozu epilepsije svakako je puno lakše postaviti ako ovi nalazi nisu normalni. Međutim, ako se dobiju pouzdani i vrlo jasni podaci da je netko imao tipične simptome epileptičkih napadaja, dijagnoza se može postaviti i uz normalne EEG i MR nalaze. Od velike je važnosti da idete specijalistu neurologu koji se posebno bavi epilepsijom i koji će najbolje moći procijeniti što je za vas najbolje.

____________________________________________________________________

KEPPRA I TJELESNA TEŽINA

Pitanje:

 

Molim  Vas da mi odgovorite na slijedeća pitanja. U početku uvođenja Keppre imala sam cca 55kg. Tijekom godine dana udebljala sam se cca15 kg.Trenutna terapija je Lamictal 150,0,150mg i Keppra 500,0,500.Da li je zbog povećanja težine došlo do smanjenja nivoa lijeka u krvi i time se smanjila djelotvornost?Da li bi na učestalost epi napada povoljno utjecalo smanjenje kilaže  tj. da li bi se napadi prorijedili?Primjetila sam da sam u periodu manje kilaže imala rijeđe napadaje (znalo je proć i po 10 mj bez napadaja).Hvala Vam na odgovoru.

 

 

Odgovor:

 

Koncentracija levetiracetama (Keppra) u krvi ovisna je o tjelesnoj  težini, pa se gojaznijim osobama u pravilu propisuju  više doze. Da bi se moglo procijeniti da li bi vam dijeta s ciljem smanjenja tjelesne težine bila korisna, trebalo bi znati vašu visinu.  Najbolje je da o dijeti razgovarate s vašim liječnikom obiteljske medicine, ali o promjenama težine svakako obavijestite i vašeg neurologa.

________________________________________________________________

ZAŠTO SU NAPADAJI POSTALI UČESTALIJI

Pitanje:

 

Imam jedno pitanje vezano za epilepsiju. Mojoj mlađoj sestri je pred 10 ak godina dijagnosticirana epilepsia nocturna. Uzima Lamictal 2×1 tabletu,  zadnjih 6 godina. Napadaje je ima vrlo rijetko, svakih godinu do godinu i pol dana i to uvijek tijekom noći.   U zadnjih pet mjeseci napadaji su se intenzivirali, i javljaju se  tijekom dana , u dva navrata od početka godine. Sestra živi zaista urednim životom, onako kako je propisala neuorologica – ne pije, ne puši, ne izlaže se suncu . Zanima me da li postoji neko objašnjenje zašto su se napadaji počeli češće javljati? U KBC Rijeka smo dobili odgovor da je to takva bolest.

 

Ne smatram logičnim i normalnim objašnjenje koje smo dobili,  jer su svi članovi obitelji usredotočeni  kada će ona doživjeti napad i hoće li joj imati tko pomoći. Napominjem, prije je napadaje imala isključivo noću. Terapiju uzima redovito. Imate li kakav savjet?   Hvala.

 

Odgovor:

 

epilepsija je kronična bolest koja po intenzitetu  (učestalosti napadaja) nije uvijek jednaka. Kod nekih osoba postoje razdoblja kad su napadaji rjeđi i razdoblja kad su češći. Kod vaše sestre napadaji su sada češći i potrebno je procijeniti da li treba pojačati terapiju: dati više doze ili možda dodati još neki drugi lijek.

 

Vjerojatno bi bilo dobro da i vi pođete na sljedeću kontrolu sa vašom sestrom i razgovarate s njezinim neurologom. Ponekad se događa da osoba s epilepsijom ne kaže svom liječniku kakvo je pravo stanje stvari, pa se u takvim slučajevima ne mogu poduzeti ni odgovarajuće mjere liječenja.

___________________________________________________________________________

 

KOMPJUTORSKE IGRICE

 Pitanje:

Molim vas za mišljenje. Moj sin (17,5 god, vrlo dobrog zdravstvenog stanja, izvrstan učenik) zadnjih mjeseci je na neurološkim  pretragama. Počelo je s desetak noćnih gušenja u srpnju, te smo odmah krenuli s pretragama jer od vrtićke dobi ima i povremene tikove.  Nađena mu je bakterija u brisu grla i nakon antibiotika više nikakvih smetnji tog tipa nije imao. No,neurološki nalazi su ovakvi:MRI glave – uredan EEG (45 min snimanje) – uredan EEG nakon deprivacije sna – uredan (iako nisam sigurna u vjerodostojnost nalaza, mučio ga je kašalj) EEG PSG – iritativno promijenjen desno CTO (tijekom snimanja dolazi do pojave zašiljenih valova i rijetkih šiljaka u CTO regiji desno). Dok čekam na pregled kod neuropedijatra vrlo sam uznemirena zbog ovakvog nalaza. On nikad nije imao „pravi“ epi napad. No, ono što učestalo radi, godinama, su igrice svaki dan, na kompjuteru, pune bljeskova. Znam koliko je to nepovoljno za moždane funkcije, no njemu se to ne može dokazati. Molim vas za komentar nalaza u smislu djetetovih štetnih navika, ima li to kakve uzročno-posljedične veze?Iskreno zahvalna mama.

Odgovor:

Poštovana gospođo,

Shvaćam vašu zabrinutost, ali samo na temelju podataka koje ste naveli doista se ne može postaviti dijagnoza.  Prvenstveno će biti potrebno da neuropedijatru točno opišete što se noću događa kod vašega sina, a važno je vidjeti i tikove ako ih još uvijek ima.

Kompjuterske igrice s puno bljeskova mogu biti štetne kod nekih oblika epilepsije, ali kod vas je još puno prerano o tome govoriti.  Inače, te igrice načelno ne bi trebalo osuđivati; važno je da ne ometaju vašeg sina u učenju, druženju s vršnjacima i obiteljskom životu.

____________________________________________________________________________ 

KARTICE ZA OBOLJELE OD EPILEPSIJE

Pitanje:

Molim vas da me uputite gdje bismo mogli nabaviti narukvice za bolesnike s epilepsijom, te nas zanima ima li ona međunarodno značenje, tj. je li međunarodno prepoznata. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Za sada nismo dizajnirali narukvice na kojima bi pisalo da netko ima epilepsiju. Međutim, zainteresiranima su izdavali karticu na kojoj bi pisali najvažniji podaci koji su potrebni da se  pruži pomoć pri napadaju.

Ako bi vam to moglo pomoći, možemo vam takvu karticu napraviti, no bili bi nam uz ostalo potrebni vaši osobni podaci i podaci o lijekovima koje uzimate. Ako ste zainteresirani, molim vas da se još jedanput javite i onda ćemo sve dogovoriti.

____________________________________________________________________________

PRAVA ČLANOVA UDRUGE, POMOĆNICI U NASTAVI

 Pitanje:

Moj sin  (  7 godina)  ima epilepsiju već tri godine. Informirajući se, vidjela sam da kao udruga postojite samo u Zagrebu. Mi smo iz Istre.                                                                                                                                                                                                                    Zanima me koja prava imam kao član udruge, da li provodite nekakvo vještačenje ili je dovoljno dostaviti nalaze?  Da li moramo dolaziti u Zagreb ili možemo poslati dokumentaciju koja treba?

Mogu li pristupnicu faxirati  i da li da napišem svoje ili djetetovo ime? A najviše nas zanima sada škola, kako nam vi možete pomoći, svi nam govore da neće uspjeti bez asistenta,a znamo da nije lako doći do njega,pa se nadamo da nas vi možete uputiti.   Njegova dijagnoza je:  Epilepsija  Normotenzivni hidrocefalus. Cista  pinealne žlijezde.

 Odgovor:

Članovi Udruge nemaju neka posebna prava. Jedna od naših aktivnosti je i informiranje, pa vam mogu navesti kakva je zakonska procedura oko dobivanja asistenta u nastavi:

Kako bi ostvarili pravo na uvođenje pomoćnika/asistenta u nastavi potrebno je proći vještačenje odnosno kategorizaciju djeteta, kako bi se utvrdile njegove teškoće i mogućnost ostvarivanja prava. Za dobivanje Rješenja komisije za vještačenje potrebno je obratiti se nadležnom Centru za socijalnu skrb gdje će Vas uputiti što je sve potrebno kako bi se provelo vještačenje (najčešće su to nalazi i mišljenja pojedinih stručnjaka kao što su liječnik opće prakse, liječnici pojedine specijalnosti, psiholog, defektolog rehabilitator, logoped i sl.). Važno je da u nalazima stručnjaka koje dostavljate komisiji za vještačenje budu naznačene preporuke za školovanje po određenom programu (ovisno o sposobnostima djeteta) i uz podršku pomoćnika/asistenta u nastavi.

Nakon toga potrebno je dogovoriti s nadležnim ljudima u školi (ravnatelj, stručni suradnici) uvođenje asistenta u nastavu za Vaše dijete, pri čemu im je potrebno pokazati nalaze i Rješenje koje ste prikupili. Škola zatim traži financiranje pomoćnika/asistenta od strane osnivača (u slučaju Grada Zagrebu to je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba). Nakon što bude odobreno financiranje škola traži suglasnost od MZOŠ-a za ulazak pomoćnika u nastavi u školu, no najvažnija stavka je osiguranje financiranja pomoćnika/asistenta jer tada on može početi s radom.

Dakle, nije baš jednostavno, ali je moguće.

____________________________________________________________________________ 

PHEMITON I POSPANOST

Pitanje:

Moj sin (15,5 god) u prosincu je prvi puta imao epi napad za vrijeme trajanja školskog sata (grand mal). Nije se pomokrio, ali je neko vrijeme bio bez svijesti, pregrizao jezik i pri padu ozlijedio glavu. Hospitaliziran je te mu je napravljen EEG, te ponovni EEG nakon neprospavane noći i oba su bila bez ikakvih znakova epilepsje ili nečeg sličnog. Napravili smo i MR te je ista potpuno uredna. Doktorica je prepisala PHEMITON 200 1X1.5 tableta. Pitam se da li je baš nužno odmah ga staviti na tako jaku terapiju ili bi možda bilo dobro pričekati i vidjeti da li će se ponoviti. Napominjem da on od tih tableta spava ko “mrtvac”, jedva ga se budi, može spavati i po 20 sati ako ga pustimo, umoran je i nezainteresiran. Mogu li tražiti drugo mišljenje i gdje? Bio je hospitaliziran u Klaićevoj. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Poštovana gospođo,

vjerujem da su u renomiranoj Klinici u Klaićevoj vašeg sina obradili na najbolji mogući način i da su mu dali odgovarajuću terapiju.

Međutim, govoreći samo na temelju teorije, može se reći da u nekim slučajevima nije uvijek nužno dati antiepileptik nakon prvog napadaja. Procjenjuje se na temelju mnogih pojedinosti, među ostalim i na temelju EEG-a i MR. U početku liječenja od Phemitona se može biti pospan, no to u pravilu nakon nekog vremena prolazi.

Mislim da bi vam bilo najbolje da odete na kontrolu u Klaićevu i da im iznesete svoja pitanja. Svakako, vaše je pravo da odete i kod nekog drugog neuropedijatra radi drugog mišljenja. Lijepi pozdrav.

 ____________________________________________________________________

 PRAVA RODITELJA DJETETA S EPILEPSIJOM

Pitanje:

Mi smo roditelji dječaka  od 7.godina,  kojem je prije 4 g. dijagnosticirana generalizirana epilepsija tipaapsans. Na terapiji je Depakine Chrono 150+300. Napadaje nema, EEG je uredan. Razvoj mu je uredan, nikakvih problema nema.

Problem je nastao pri polasku u školu. Teško prati nastavne sadržaje, primjećujemo probleme s pamćenjem, ima poremećaj pažnje,teškoće s učenjem posebno. Bili smo na psihologijskom testiranju prije no što smo uopće odlučili upisati ga u školu, nalaz kojeg smo, naravno, proslijedili u školu stručnom osoblju. Jednom tjedno posjećuje školskog defektologa. Mislimo da ipak nismo dovoljno učinili  za naše dijete, te Vam se obraćamo s pitanjem; ima li naše dijete pravo na neki oblik asistencije u školi, ili pravo na drugačiji pristup provjeri znanja. Mislimo da stručno osoblje škole – da li zbog obima posla ili neznanja, nije zainteresirano za pomoć našem djetetu, dok smo mi roditelji izuzetno zainteresirani i prisutni u školi i u svakodnevnom svladavanju školskih obaveza.

Isto tako, prema procjeni stručnjaka, naše dijete ima prosječnu inteligenciju za dob, pa mislimo da bi stvarno bilo šteta da mu ne pružimo šansu da uspije u školi i životu. On već primjećuje da je drukčiji od druge djece, i zbog uspjeha u školi i posjeta defektologu i uzimanja tableta, tako da već ima određene komplekse. Mi se trudimo ponašati se sasvim normalno, i nikad nismo pokušavali bolest našeg djeteta naglašavati, upravo suprotno, do sada smo se dobro nosili s tim.

Napominjem da sam se ja, majka, vratila na posao nakon samo 6 mjeseci porodiljnog i nisam koristila nikakvo bolovanje u ovih nekoliko godina na osnovi djetetove dijagnoze, dok sada vidim da mu je moja pomoć stvarno potrebna. Imam li ja kakve šanse biti više sa djetetom, odnosno imam li pravo na skraćeno radno vrijeme ili ikakvu drugu mogućnost pomoći za dijete. Unaprijed zahvaljujemo na informacijama!

 Odgovor:

 Kako bi ostvarili vaša roditeljska i ostala prava vezana uz bolest vašeg sina najprije potrebno je proći vještačenje odnosno kategorizaciju djeteta, kako bi se utvrdile teškoće i mogućnost ostvarivanja određenih prava kojima je cilj da se vašem djetetu omogući što bolje školovanje. Za dobivanje Rješenja komisije za vještačenje potrebno je obratiti se nadležnom Centru za socijalnu skrb gdje će Vas uputiti što je sve potrebno kako bi se provelo vještačenje (najčešće su to nalazi i mišljenja pojedinih stručnjaka kao što su liječnik opće prakse, liječnici pojedine specijalnosti, psiholog, defektolog rehabilitator, logoped i sl.). Važno je da u nalazima stručnjaka koje dostavljate komisiji za vještačenje budu već naznačene preporuke za školovanje po određenom programu (ovisno o sposobnostima djeteta), možda  i uz podršku pomoćnika/asistenta u nastavi.

S mišljenjem Komisije potrebno je javiti se u školu koja je dužna u skladu s nalazom postupati.

____________________________________________

CONVULEX

Pitanje:

 Poštovani,

u potrazi za nuspojavama lijeka convulex kapi, pronašla sam vašu stranicu i pročitala da možete odgovoriti na moje pitanje.

Moja kćer je prvi put sa 4 god. imala fibralnu konvulziju (10 sek) na temperaturi od 38.6. Mi roditelji odbili smo preporučenu hospitalizaciju. To se dogodilo prije 2 mjeseca.

U međuvremenu je imala i varicele, veliku temperaturu, ništa se nije ponovilo. Točno nakon mjesec dana od konvulzije imala je epileptični napadaj (izvrnula pogled, tijelo mlohavo, ukočene noge) u trajanju od minutu ili minutu i pol, i hospitalizirana je. Nakon 4 dana boravka u bolnici za vrijeme deprivacije imala je još jedan grand mal napadaj (izvrnula pogled, noge ukočene, poplavila u licu). EEG sa hiperventilacijom pokazao je napadaje i za terapiju su joj uveli convulex kapi, prvo 0.5 ml, nakon par dana 1.0 ml, pa 1,5 ml. Nakon toga u bolnici je još imala napadaje apsans, isključila bi se na par sekundi držeći pogled gore, pa su joj digli terapiju na 2.0ml. Sada je na 2.0.ml. Svi nalazi krvi, briseva, MR, sve je uredno. Dijagnosticirana joj je epilepsija apsans. Sad kad smo kod kuće ona  još ima napadaje tipa apsans svaki dan. Rečeno nam je da lijeku treba uzeti vremena da počne djelovati. Uskoro idemo u Zagreb po drugo mišljenje.

Imam 2 pitanja za Vas ako mi možete odgovoriti?

1. Da li moja kćer ima 2 epilepsije, budući da je imala dvije vrste napadaja, i apsans i grand mal?

2. Možete li mi napisati nuspojave o lijeku convulex, jer su upute uz lijek na njemačkom, a ni na internetu ne mogu pronaći ništa o lijeku. Unaprijed hvala.

 Odgovor:

Termini “apsans” i “grand mal” ne označavaju vrstu epilepsije nego vrstu napadaja. Opis tih vrsta napadaja možete pročitati na našoj web-stranici. Postoji podvrsta epilepsije kod koje se pojavljuje i jedan i drugi tip napadaja.

Što se tiče lijeka Convulex, ne bih vam smio prevoditi upute tog lijeka na hrvatski jer je su takva pitanja vrlo osjetljiva i u nadležnosti su Hrvatske agencije za lijekove. Međutim, kao i kod svakog drugog lijeka, ako kod vaše kćeri primijetite bilo kakve pojave bolesti, uvijek morate pomišljati i na nuspojave i javiti se odmah svom liječniku. Osim toga, kad idete na kontrole, liječnik specijalist uvijek razmišlja i o mogućim nuspojavama i zbog toga traži da se učine neke laboratorijske pretrage.

____________________________________________________________________________

IZOLIRANI NAPAD ILI POČETAK EPILEPSIJE

 Pitanje:

 Moj tata je prije dvadesetak dana imao prvi napad, tj. ponovljene napade u trajanju oko 4 sata. Prije toga na 3 dana je imao hipertenziju(230/130) dobio je antihipertenzive i pritisak mu je polako počeo padati, zatim ga je doktorica pustila kući, međutim, bio je sve lošije, imao je poremećaj vida, ravnoteže, temperaturu…. zatim se u noći (nakon3 dana) ukočio i dobio napade. Odmah je urađen CT i ustanovljena je ishemija desnog potiljačnog režnja mozga, jer je u djetinjstvu imao traumu glave-kraniotomiju tog djela….e sad oni tvrde da je od toga, urađena je i MR …. pije Depakin 1000mg dnevno i jedino tu noć je reagirao na depakin…. mi smo još u šoku, jer je to prvi put da  je imao napade….ne znam što dalje, plašimo se ponovnih napada…. i u toku napada je polomio tuberculum minor….

 

Odgovor:

Nije moguće na temelju podataka koje ste naveli reći da li će se napadi ponavljati ili neće. Ponekad se napadi javljaju samo kao simptomi neke akutne bolesti, npr. kod moždanog udara ili kao izravni rezultat vrlo visokog krvnog tlaka. Svakako je moguće i da je u pitanju početak epilepsije koja može biti rezultat ozljede mozga u djetinjstvu.  Međutim, u oba slučaja bilo je  potrebno da mu se ordinira lijek protiv epilepsije – kod vaše oca to je Depakine.

Najbolje je da o prognozi upitate liječnika specijalista kod kojega se vaš otac liječi. Sretno!

 _______________________________________________________________________________

PROSTOR UDRUGE

Pitanje:

Imam 24 godine i praktički cijeli život imam blaži oblik epilepsije u vidu jake vrtoglavice i povraćanja koje traje 20-ak sati. Hrpa različitih lijekova, dijagnoza i neuspješnih lijecenja doveli su me do depresije i paničnih napadaja. Kolegica mi je preporučila da se učlanim u ovu Udrugu kako bih mogla dobivati, ali i dijeliti savjete, iskustva i mišljenja.

Željna sam pristupiti Udruzi, ali već sada sam naišla na problem, a to su sastanci. Naime, radim do 16 sati svaki dan na istoku i nikako ne bih stigla prije 17 sati. Sto mi je činiti? Lijep pozdrav.

Odgovor:

Za sada je stanje kako ste naveli. Međutim, Udruga je dobila od Grada Zagreba prostor u Berislavićevoj ulici koji ćemo moći koristiti u vrijeme kad članovima to najbolje bude odgovaralo. Međutim, prostor je potrebno prethodno adaptirati, a što će trajati vjerojatno nekoliko mjeseci. Ako budete povremeno pogledali što ima novoga na našoj web-stranici, o svemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

 _____________________________________________________________________________

NAPADI U SPAVANJU

 Pitanje:

Dijagnosticirana mi je epilepsija prije manje od godinu dana, nakon što sam imao epi napad grand mal tipa. Dobio sam Phemiton  100 mg za terapiju, ali mi se nakon mjesec dana napad ponovio, pa mi je terapija promijenjena u Trileptal 2×300 + 1x 300 i četvrt Phemithona. Napada tipa grand mal više nije bilo. Obrađen sam neurološki i napravljen mi je MR mozga na kojem nema vidljivih ozljeda.

1. Moje pitanje je da li je moguće da se napadi dogode tijekom sna jer se ponekad probudim sa istim osjećajem kao i poslije napada (grčevi i bolna muskulatura cijelog tijela)?

2. 1995 ranjen sam gelerima u glavu koji su odmah izvađeni, ali od tada imam strašne glavobolje, povremene nesvjestice itd,da li postoji veza između ranjavanja i epilepsije? Znam da je ovo malo informacija ali pokušajte mi odgovoriti.  Unaprijed zahvalan.

 Odgovor:

Epileptički napadi mogu se javljati u budnom stanju i u spavanju. Neki ljudi imaju samo napade u spavanju i to je bolja varijanta nego u budnosti jer je manji rizik od ozljeda. Napade u spavanju ponekad teško prepoznati ako osoba spava sama u sobi. U tom slučaju na mogućnost napada trebate misliti ako se probudite s ozljedom jezika, ako ima tragova krvi na jastuku, ako imate bolove u mišićima koje ne možete drugačije objasniti. Ako do toga ponekad dolazi, onda to trebate opisati svom liječniku kod kojega se liječite zbog epilepsije.

Ranjavanje u glavu 1995. godine moglo je dovesti do pojave epilepsije čak i nakon 16 godina. Ali to je teško sa sigurnošću dokazati ako je nalaz MR mozga potpuno normalan. Bilo bi važno znati da li su geleri probili kosti na glavi i doveli do ozljede mozga ili moždanih ovojnica, a to se može vidjeti iz medicinske dokumentacije iz 1995. godine.

 ____________________________________________________________________________

EPILEPSIJA I POSLOVNA SPOSOBNOST

 Pitanje:

Ranjen sam za 1991 u glavu. Prve simtome EP primijetio sam 1999 ali nisam znao o čemu se  radi. Naknadnim pregledom ustanovljeno mi je da imam postramatsku epilepsiju. Pošto sam 2010 kćeri darovao vikendicu zbog njezinih prijetnji i ucjena da razbaštinim drugu kćerku ja sam podnio zahtjev za opoziv darovnog ugovora. Sada mi prijeti da će me proglasiti neuračunljivim zbog epilepsije bez obzira što normalno pijem lijekove, imam vozačku dozvolu (prošao liječničku i psihološku obradu), kao i da sam zastupnik  u poduzeću.

Molim Vas da mi odgovorite da li se zbog EP koja je pod kontrolom moguća mogućnost oduzimanja radne sposobnost bez obzira što ni jedan neurolog ni psihijatar nikad nije ni spomenuo,  a kamoli donio zaključak. Unaprijed hvala.

Odgovor:

Epilepsija nije  bolest zbog koje bi se nekome oduzela poslovna sposobnost.

Poslovna sposobnost može se oduzeti samo osobi kod koje postoji vrlo teški psihički poremećaj o čemu mišljenje može dati psihijatar koji dotičnu osobu liječi.

___________________________________________________________________________

VOZAČKA SPOSOBNOST

 Pitanje:

Obolio sam od epilepsije.  Prvi napad sam imao 1997, napade sam imao i 1999. Napade imam u snu i napad uvijek osjetim.  U  zadnje 2 godine imao sam jedan napad i to  kada sam išao produžiti vozački i sada nisam prošao liječnički  – privremeno nesposoban na godinu dana. Vozačku imam od 1996,prvi puta su  vozačku produžili na 5 god, drugi put 10 god i sad mi nisu produžili. Terapiju ne uzimam već dvije godine, sam sam tako odlučio i osjećam se dobro. Gdje bih mogao potražiti drugo mišljenje u vezi produženja liječničkog za vozačku? Unaprijed hvala.

 Odgovor:

Početkom godine 2011. došlo je do promjena u propisima koji reguliraju vozačku sposobnost osoba s epilepsijom. Najvažniji dio tog pravilnika možete pročitati na našoj web-stranici. Kao što ćete vidjeti, najvažnije je da u posljednju godinu dana niste imali napade. Bilo bi najbolje da se javite neurologu koji vas je već liječio.

 ____________________________________________________________________________

PRAVO NA TUĐU POMOĆ

 Pitanje:

Imam djevojku od 16 god, ima epilepsiju apsans , na terapiji je  100 topamax i 300 lamal (dnevna doza). Zanima me da li imam pravo za nju dobiti  pravo na tuđu pomoć i njegu  preko socijalne skrbi i zanima me što je potrebno za ostvarenje toga prava . Pohađa drugi  razred srednje elektrotehničke  škole. Unaprijed hvala!

Odgovor:

Sama dijagnoza epilepsije nije dovoljna da bi netko imao pravo na tuđu pomoć. Da li netko ima pravo na tuđu pomoć određuje se na temelju cjelokupnog zdravstvenog stanja i svih najvažnijih okolnosti. Procjenu stanja određuje Komisija koja učini pregled uz uvid u svu najvažniju dokumentaciju.

Ako želite, možete napisati koji su konkretni problemi kod vaše djevojke na temelju kojih mislite da bi joj trebala tuđa pomoć i njega.

____________________________________________________________________________________

VOZAČKA SPOSOBNOST I LIJEKOVI

 Pitanje:

Ima već 17 g. od kada sam dobila prvi napadaj epilepsije, međutim samo sam tada imala 3 jača napadaja. Nakon što mi je propisan Phemiton 200 (1+0+1), pojavljivali su se samo manji napadaji. Kroz svo to vrijeme isprobala sam sigurno 15-ak kombinacija lijekova, kako bi se i ti manji zaustavili, ali nisu nikako. Stoga sam zbog dijagnoze farmakorezistentne epilepsije sa utvrđenim žarištem u hipokampusu, operirana na Rebru (dr. Mrak). Evo već 5 mjeseci nemam ni jedan napadaj niti ikakvu naznaku. Liječnici su me ostavili na istoj terapiji koju sam i do operacije pila, jer ne žele mijenjati terapiju barem 6 mj. kako bi se usporedili nalazi, a nakon toga bi počeli smanjivati dozu lijekova. Trenutno pijem:

Phemiton 200 (1+0+1)

Keppra 1000 (1+0+1)

Trileptal 600 (1+0+1)

Frisium 10 (1+0+1)

Na posljednjoj kontroli rečeno mi je da će se prvo vjerojatno skinuti Keppra (jer nisam nikakva poboljšanja imala od tog lijeka), a možda i smanjiti Phemiton.

Interesira me, budući da u uputstvu svakog lijeka piše da izaziva pospanost, te da se ne preporuča vožnja automobila, kako protumačiti novi Zakon koji je izišao? Točnije, ovaj dio: “nakon isteka godine dana bez epileptičkog napada uz uvjet da lijekovi (ako ih vozač ili kandidat za vozača uzima kao terapiju) u terapijskim dozama nisu kontraindicirani za sigurno upravljanje vozilom”.

Prema ovome što piše, interesira me kolike su te terapijske doze pojedinog lijeka (ili ukupna terapija) koje dozvoljavaju upravljanje automobilom? Ili se lijekovi moraju u potpunosti ukinuti??? Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav,

 

Odgovor:

Propis koji regulira vozačku sposobnost osoba koje imaju epilepsiju možete naći na našoj web-stranici. Ako ga pažljivo pročitate, vidjet ćete da uzimanje lijekova protiv epilepsije nije zapreka za izdavanje vozačke dozvole. Bila bi zapreka jedino u slučaju da su nuspojave lijekova tako velike da onemogućuju sigurno upravljanje motornim vozilima.  Sretno!

_______________________________________________________________________________

PRAVA  RODITELJA

Pitanje: 

Imam 2 mala blizanca od 2.5 godine. Mlađi sin bio je na pregledu i pretragama. Nalaz  pretrage EEG  glave nije bio dobar, doktorica nam je rekla da ima epilepsiju i  da će mu hitno uvesti terapiju convulex, koja se postepeno uvodi.

Mene zanima da li ja imam pravo tražiti porodiljni za njegu i da li maleni sa dijagnozom epilepsija primaria generalisata (atonički napadi) ima ikakva prava jer me neki ljudi uvjeravaju da nemam pravo na njegu niti na išta.

Odgovor:
U svakom slučaju morate se javiti pedijatru primarne zdravstvene zašite vaših blizanaca u mjestu boravka. Pedijatar će vas uputiti na prvostupanjsku komisiju:
– dijete se mora kategorizirati prema dijagnozama i nalazima
– ako ste na porodiljskom dopustu do 3 g. života, tražit će se produženje porodiljskog zbog bolesnog blizanca s dokumentacijom i kategorizacijom
– ako ste počeli raditi, vidjet će se prema propisima i kategorizaciji da li  imate pravo na boravak uz dijete sa skraćenim radnim vremenom ili čitavo radno vrijeme.

Sto se tiče novčane naknade – najprije se mora dijete kategorizirati i onda se na isti način preko komisije utvrđuje da li prema dijagnozama i šiframa oštećenja imate pravo na novčanu naknadu ili ne. Tu je važan i vas ukupni mjesečni prihod prema članu domaćinstva.

 ___________________________________________________________

TIJEK EPILEPSIJE

 

Pitanje:

Imam 26.god. Od epilepsije se liječim od 14. godine. Rođena sam kao nedonošće u 31 tjednu. Dijagnosticirana mi je nezrela moždina sa proširenim komorama, hidrocefalus i cista. Od tada ct i mr mozga su ostali nepromijenjeni i nalazi se uvijek podudaraju sa prijašnjima. Pumpica mi nije uvedena, te kažu da cista i hidrocefalus nisu uzrok epi jer ne vrše kompresiju na mozak. Kada sam dobila prvu menstruaciju počeli su napadaji tipa petit mal, tijekom razgovora bih treptala očima par sekundi i poslije se ne bi mogla sjetiti o čemu je bio razgovor, ali kada bi mi netko rekao zadnju rečenicu, ja bih se prisjetila i ponovno nastavila razgovor bez poteškoća. Tada sam za terapiju dobila asamid sirup. Napadaji su bili pod kontrolom do moje 18.god, čak mi je i eeg neko vrijeme bio normalan, pa se terapija počela ukidati, ali se nalaz pogoršao, te je ponovno uveden sirup. Sa 18 god. dobila sam prvi grand mal napad u snu. Tada mi je uveden lamictal 150,0,150, napadaji su se i dalje nastavili, te mi je uveden i topamax 100,0,125. Pod tom terapijom je 2 godine bilo sve ok i bez napada. Nakon 2 god napadi su opet počeli. Ssada koristim lamictal 150,0,150 i keppra 500,0,500 (umjesto topamaxa). Prvih 10 mj se je sve bilo u redu i sada su ponovno počeli napadi 1 mj. grand mal. Nije mi jasno zbog čega je došlo do pogoršanja epi kroz god? Trenutna terapija mi je lam. 150,0,150,keppra 500,0,500, utrogestan 20-24 dan ciklusa 2×100 navečer (dokazana mi je niska razina progesterona pa su to vidjeli kao uzrok epi). Ispričavam se na dugom postu ali stanje i bolest su kompleksni sami po sebi pa traže detaljniji opis. Dakle, mene zanima vaše mišljenje zbog čega je došlo do pogoršanja?

 

 

Odgovor:

Tijek epilepsije često nije moguće sa sigurnošću predvidjeti, te se kod izbora i doziranja lijekova moramo prilagođavati različitim okolnostima. Na temelju izbora vaših lijekova čini mi se da se kontrolirate kod neurologa koji je dobro upućen u liječenje epilepsije, te da možete na kontrole ići s povjerenjem. Možda će vam biti preporučena i veća dnevna doza Keppre ako napadi ne budu kontrolirani i ako nemate nuspojava.

Nadam se da ćete uz adekvatnu terapiju opet ući u mirniju fazu. Ako stanje ne bi bilo dobro, vaš neurolog će s vama vjerojatno razgovarati i o drugim mogućnostima terapije, tj. razmotrit će se da li kod vas postoji mogućnost kirurškog liječenja.

 

_____________________________________________________________________

 

IZOLIRANI NAPAD ILI POČETAK EPILEPSIJE

 Pitanje:

Moja kćerka (14 i pol godina)  imala je u snu (u ranim jutarnjim satima) epi napad (prvi puta). Odveli smo je pedijatrici, koja nam je, nakon sto smo detaljno opisali njeno ponašanje, rekla da se najvjerojatnije radi o nekom obliku epilepsije. Poslala nas je na pretrage (nalaz krvi, EKG i EEG). Nalaz krvi odličan, EKG također, međutim EEG je pokazao da se ipak radilo o epi napadu.

Kćerka od tada ima manje vrtoglavice i malo joj je pala koncentracija kod čitanja i učenja. Neuropsihijatrica kod koje smo vršili pregled, nije propisala nikakvu terapiju temeljem EEG nalaza, samo nam je zakazala pregled kako bi porazgovarala sa kćerkom. Prema njenom mišljenju epi napad u pubertetu (u situaciji kad se događaju velike promjene u ljudskom organizmu – cit.dr.), moze biti usamljen slučaj, odnosno, da se vise ne ponovi, ali ćemo situaciju i ponašanje morati zajednički pratiti. Predložila je da eventualno uradimo i MR, da bi imali cjelovitu sliku. Zanima nas vas stav i mišljenje!

Odgovor:

Samo na temelju jednog epileptičkog napada doista se često ne može sa sigurnošću reći da li se radi o početku epilepsije (bolesti kod koje treba očekivati ponavljanje napada) ili se radi samo o izoliranom događaju. U takvim slučajevima potrebna je dodatna obrada, pa i višekratne konzultacije kod specijalista koji se bavi epilepsijom. MR mozga svakako bi bilo dobro napraviti da bi se vidjelo postoji li kakva strukturna promjena u mozgu, a od najveće je važnosti dobiti i vrlo precizan opis samo napada. Sve to je vrlo važno da bi se moglo sa sigurnošću procijeniti da li je potrebno uvođenje antiepileptičke terapije.

 

____________________________________________________________________

 

MONITOR NAPADAJA

Pitanje:

Moj dvomjesečni sin imao je konvulzije. Zasad nije postavljena konačna dijagnoza, ali propisani su mu antikonvulzivi i antiepileptici, pa su napadi prestali.

Naravno, još uvijek je potreban oprez. Budući da je napade uvijek imao u spavanju (nije se budio ni plakao i nije prestajao disati), moguće ih je primijetiti jedino ako u tom trenutku netko u njega gleda. Zato ga preko dana pojačano nadziremo dok spava. “Monitori” u obliku ploča koje sam vidjela na internetu uglavnom bilježe prestanak disanja (što se njemu, srećom, nije događalo) ili brze pokrete (on se trzao ritmično, ali ne bih rekla i ubrzano). Imate li neki savjet za roditelje u ovoj situaciji?

Odgovor:

Na hrvatskom tržištu je jedino dostupan apnea monitor, koji bi zvukom prikazao plač/stenjanje/jecanje djeteta, promjene u frekvenciji disanja ili srčane akcije i na taj način vas upozorio na promjene kod djeteta koje vam nije pred očima. Vjerojatno ste na internetu vidjeli ploče koje se stavljaju na ležaj i također zvukovno ili zvonjavom upozoravaju na ritmičke pokrete kod djeteta. Trebalo bi pitati proizvođače tih ploča da li su ikad bile stavljene na ležaj djeteta od 2 mjeseca i da li se dobio neki signal kod napadaja ili           imaju iskustva sa javljanjem napadaja samo kod odraslih.
Preporučamo da o tome razgovarate s neuropedijatrom koji prati dijete i odredio je terapiju. Prema dijagnozi i nalazima se može dati i neka prognoza u vezi recidiva napadaja, jer pišete da sada dijete nema napadaje.

 ________________________________________________________________

PSIHOGENE ATAKE

 Pitanje:

U veljači 2010. godine u dobi od petnaest i pol godina, kćeri je u Puli, dijagnosticirana epilepsija idiopatska (nakon samo jednog napada), te je liječena lamictalom, unatoč kojima je imala svaka dva mjeseca po jedan napad. Uključen je u liječenje depakin (također nije bilo promjene na bolje), dapače napadi su postali učestaliji. 2011. godine odlazimo u Zagreb, gdje je doktor ustanovio (u detaljnom razgovoru sa mnom kao majkom, koja sam i bila prisutna kod svakog napada, te sam točno znala kako izgledaj) da je prvi napad (po EEG-u) vjerojatno bio epileptički, no ostali su po njemu dijagnosticirani kao PNEA, te je smanjio mg depakina na 300 mg navečer (prije 300-0-500) te je uveo lijek lirika 75 mg ujutro i navečer. Stanje se popravilo, tj u 7 mjeseci imala je samo dva napada. Molim za pojašnjenje riječi PNEA. Za napomenuti je da se dijete liječi i kod neuropsihijatra (od tada ima manje napadaja). Najviše me zanima da li se za PNEU koriste antiepileptici (pročitala sam da se oni kod PNEE ne koriste), također da li ako je PNEA u pitanju antiepileptici, posebno depakin može izazivati napadaje. Unaprijed hvala na odgovoru,

 Odgovor:

Akronim PNEA znači Psihogene-Ne-Epileptičke-Atake.  Dok epileptičke atake imaju u podlozi jasno definirani poremećaj funkcije moždanih stanica, uzrok PNEA treba tražiti u psihološkoj sferi.

Ponekad je samo na temelju dobivenih podataka vrlo teško sa sigurnošću razlikovati epileptičke od psihogenih ataka. Tu su od velike pomoći EEG te teorijsko znanje i iskustvo liječnika specijalista. U nekim slučajevima ista osoba ima i epileptičke i neepileptičke atake, na što upućuje i vaš liječnik u Zagrebu. Premda se kod PNEA načelno ne koriste antiepileptici, u slučaju vaše kćeri bilo bi  rizično prekinuti antiepileptičku terapiju. Lyrica može biti jedno od vrlo dobrih terapijskih rješenja jer može povoljno djelovati i kod epileptičkih i nekih neepileptičkih ataka.

 __________________________________________________________

INVALIDNOST I EPILEPSIJA

Pitanje: 

Dobila sam epilepsiju u svojoj 37 godini. Imam ceste atake. Zanima me da li prema zakonu spadamo u kategoriju invalida, jer pri traženju posla kada kažem da imam epilepsiju odmah na samom startu sam degradirana. Da li bih trebala ići u neku udrugu invalida koji imaju iste ili slične probleme kao ja? Kad i nađem posao odbiju me zbog epilepsije. Sad sam u 43 godini života i stala sam „pred zid“ i ne znam kako dalje.

Odgovor:

Epilepsija sama po sebi ne donosi invalidnost. Ipak, invalidnost se može u nekim slučajevima utvrditi ako postoje vrlo česte i teške atake koje se ne mogu suzbiti odgovarajućim liječenjem. Međutim, kod većine je liječenje uspješno ili barem zadovoljavajuće.

Zapošljavanje osoba s epilepsijom doista je veliki problem u cijelom svijetu. Često kod poslodavaca postoje neopravdani otpori kad ima se za posao prijavi netko tko ima epilepsiju. Mislim da je u Hrvatskoj posljednjih 10-ak godina došlo do određenog napretka, ali stanje nikako nije zadovoljavajuće. Na te probleme ukazano je i u Deklaraciji o epilepsiju u zemljama Evropske unije 2011. godine.

Nadam se da ćete  unatoč svemu ipak naći posao koji želite. Sretno!

   ________________________________________________________________

POTRES (KOMOCIJA) MOZGA

Pitanje:

Jučer sam imala GM napad i tom prigodom sam jako udarila lijevom stranom glave (potiljak), desnom stranom čela i lijevom stranom donje vilice te desnom sakom. Udariti sam mogla od radijator, stol i pod. Budući da kada je došla hitna nisam uopće mogla reci koje antiepileptike pijem (s mukom sam se sjetila Depakinea – starije sjecanje, ali Tegretola nisam – novije u memoriji), glava me stvarno boljela (još uvijek pomalo boli) i nekih 15-tak minuta nakon odlaska hitne sam osjetila kratkotrajnu mučninu (inače ne povraćam, jednostavno nemam taj refleks i ne mogu povratiti da je ne znam sta u pitanju), postoji li mogućnost potresa mozga?

Odgovor:

U sklopu cijele situacije vjerojatno ipak niste imali potres mozga. Ako je i bio, to je po definiciji prolazno stanje i ne treba očekivati zbog toga neke ozbiljne zdravstvene probleme. Ipak, nakon udarca u glavu uvijek treba biti oprezan i javiti se liječniku ako se pojave neki neočekivani simptomi.

_________________________________________________________________

ZAPOŠLJAVANJE

Pitanje:

Iz Karlovca sam  i imam epilepsiju, no mene zanima da mi kažete ako znate kad i ako uđemo u EU,  da li mi koji bolujemo od epilepsije ćemo se moći normalno zapošljavati kao do sada ili ćemo morati ići u invalidsku mirovinu kao što je to npr.  u Češkoj?

Odgovor:

Nažalost osobe s epilepsijom često imaju problem sa zapošljavanjem, ne samo u Hrvatskoj. U privitku vam šaljem Evropsku deklaraciju o epilepsiji koja je ove godine prihvaćena u Evropskom parlamentu. Iz nje možete vidjeti  da je to shvaćeno kao ozbiljan problem i da se pozivaju političari i države članice EU da to pokušaju prevladati.

Da sam ja onaj koji je u poziciji da ljude zapošljava, uvijek bih rado zaposlio vrijednu osobu s epilepsijom.

________________________________________________________________

KEPPRA, NUSPOJAVE

 Pitanje:

Prije sedam godina dijagnosticirana mi je epilepsija.U tom periodu imala sam 6 grandmal napada i pila sam Depakine jednu tabletu dnevno (500 mg). Prosli mjesec imala sam dva napada zbog čega mi je promijenjena terapija. Sada pijem Levetiracetam također jednu tabletu dnevno.  Zanima me da li je prilikom promjene terapije, te navikavanja na novi lijek normalno da se još uvijek osjećam nestabilno, nesigurno, pomalo rastrzano ili je to znak da mi ne odgovara nova terapija ?

Odgovor:

Prilikom  uvođenja novog lijeka, a u vašem slučaju to je Keppra, može doći do nuspojava, no te pojave nakon nekog vremena se postupno gube. Zbog toga se terapija počinje s nižim dozama. Ali vi niste napisali koje tablete uzimate, slabije ili jače. Postoje tablete Keppra od 250, 500 i 1000 mg. Osim toga, taj lijek  se u pravilu uzima dvaput dnevno.

Sigurno ste naručeni i na kontrolu, pa bi bilo potrebno da svom neurologu kažete kako se osjećate.

_____________________________________________________________________

MEZIOTEMPORALNA SKLEROZA

 Pitanje:

Kao mali imao sam jednu febrilnu konvulziju i bio zdrav sve do ove godine. U februaru kad sam otišao u noćnu smjenu slike su se malo počele mutiti, imao sam mučninu u želucu, toplinu tijela. Umio sam se, pao mi je mrak na oči, uspio sam pozvati kolegicu i to je sve. Kad sam došao sebi bio sam umokren, mlitav i blijed. Od strane neurologa poslan na ct. Isto to se ponovilo uz prestanak disanja, primili me u bolnicu radi ispitivanja. Svi nalazi bili su ok, ali su se javljale te kao krize svijesti kao napadi kako to oni već zovu. Otpušten sam sa dijagnozom epilepsija generalizovana klonicko tonicki tip). Išao sam na VMA. Tamo su rekli da se radi o epilepsia focalis (vs.mesiotemporalis) cum generalisatio sec. Molio bih objašnjenje dijagnoze i spomenuli su mi neki eeg od 24 sata s provociranjem napada. Što ako dobijem napad, a eeg bude uredan? Interesira me da li je moguće da ne bolujem od epilepsije? Molim pomoć, unaprijed hvala…

Odgovor:

Na temelju vašeg kratkog pisma doista je teško nešto određeno reći. Međutim, ono što ste napisali može se uklopiti u dijagnozu meziotemporalne epilepsije.

Meziotemporalna epilepsija može biti kasna posljedica febrilnih konvulzija. U tom slučaju febrilne konvulzije u dječjoj dobi dovedu do oštećenja temporalnog (sljepoočnog) režnja mozga, pa ono u odrasloj dobi dovede do kriza svijesti odnosno epileptičkih napada. Ali za pouzdanu dijagnozu potrebno je još učiniti magnetnu rezonanciju mozga (MR), a često je potrebno učiniti i 24-satno EEG snimanje. Ako se dokaže da imate ovu vrstu epilepsije, otvara se i mogućnost operativnog liječenja koja je obično vrlo uspješna.

____________________________________________________________________

PRAVA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE

  Pitanje:

Zanima me koja su prava oboljelih od epilepsije, imaju li pravo na neki stupanj invaliditeta i općenito o pravima takvih osoba. Moja kći već 7 godina ima epilepsiju i pije terapiju od 11 godine. Sada ima 18 godina i kreće na ekonomski fakultet u Rijeku. Vrlo sam zabrinuta kako će sve to biti jer mi inače živimo u Virovitici. Ima li pravo na neku stipendiju ili pomoć.

 Odgovor:

Prava oboljelih od epilepsije nisu regulirana nekim posebnim propisom. Za pojedinca s epilepsijom ona se izvode iz općih propisa o  invalidnosti i socijalnim pitanjima.

Iz vašeg pisma razabirem da je vaša kći dobro i želim joj uspjeh na studiju. Međutim, s obzirom na problem koji ste naveli, možda bi bilo dobro pođete na konzultaciju u Ured za obrazovanje u Virovitici i zatražite stipendiju, no dijagnoza epilepsije bila bi u tom smislu samo dodatna okolnost koju treba navesti. Sretno!

______________________________________________________________

KNJIŽICA „DIJETE I EPILEPSIJA“

Pitanje:

Molila bih da mi kažete koja je cijena knjige „Dijete i epilepsija“. Interesira me za dječji vrtić…hvala.

 Odgovor:

Naša knjiga “Dijete i epilepsija” nije imala  cijenu, a sve tiskane knjižice smo podijelili. Razmišljamo o novom izdanju, ali financiranje je problem.

Međutim, knjižicu možete vidjeti na stranici Hrvatske udruge za epilepsiju ili jednostavno na adresi  http://www.epilepsija.hr/txt/Dijete_i_epilepsija.pdf.

_________________________________________________________________

 LYRICA

 Pitanje:

Već neko vrijeme uzimam Tegretol i Phemiton od kojih su se moje tegobe ublažile, ali uz snažne nuspojave (prije svega vrtoglavica i povremeni napadi panike).

U dogovoru s neurologom počeo sam uzimati i Lyricu koja djeluje odlično pa ćemo s njom zamijeniti jedan od starijih lijekova (Phemiton). Moje je pitanje: postoji li način da se Lyrica dobije na recept?

Magistra u ljekarni mi je rekla da je to moguće pod uvjetom da mi neurolog napiše kako jedino Lyrica odgovara mojem stanju. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Odgovor:

Prema onome što ste napisali, Lyrica može biti za vas od velike koristi.

Lyrica se može dobiti na recept kad se propisuje osobi koja zbog epilepsije već uzima neke lijekove. Dakle, trebate imati nalaz specijalista neurologa i vaše će vam obiteljski liječnik moći propisati Lyricu.

______________________________________________________________________________

KEPPRA, PARTICIPACIJA

 Pitanje:

Majka sam djeteta od 14 godina koje boluje od epilepsije. Zbog bolesti djeteta ja sam napustila posao a uslijed ove situacije u zemlji i suprug je završio na zavodu nakon što nije godinu dana dobivao plaću. Tomislav se 5 godina bezuspješno liječio s Lamictalom, Depakinom, Tegretolom. Imao je svakodnevne napade koji nisu prestajali. Tek od kada uzima Keppru napadi su prestali. Neugodno nam je bilo iznenađenje uvođenje ovako velike participacije za taj lijek bez kojeg on jednostavno ne funkcionira, tim više što je on dijete a u Hrvatskoj bi djeca trebala imati besplatno liječenje. Da li ima kakvih novosti oko ukidanja participacije ili pomoći ljudima koji imaju ovakvu situaciju a nezaposleni su. Zahvaljujemo na odgovoru.

 Odgovor:
Participacija za Keppru doista je mnogima previsoka. Za sada se situacija nije promijenila, ali mislim da sadašnja situacija ipak neće još dugo trajati i da će se naći neko rješenje. Ipak, velika je stvar da je Keppra pomogla u liječenju vašeg Tomislava.

______________________________________________________________________________

IZLJEČENJE EPILEPSIJE

 Pitanje:

Ja sam imao napadaj u 6 razredu; samo trzajevi ruke i nisam mogao bas  stati na noge.  Negdje do kraja 7 razreda nisam uzimao terapiju 3×1 Tegratol i imao sam napadaj. Mutilo mi se pred očima, pao u nesvijest, pjena išla na usta.  Nakon 2 god nije bilo napadaja, uredna terapija Tegratol 3×1. Sada se skidam sa terapije, nalazi svi uredni.  Zanima me da li ja kobno to skidanje i da li se može pojaviti opet epi napad i da li se ja od toga mogu izliječiti i kad.

 

Odgovor:

Epilepsija se može izliječiti kod velikog broja oboljelih, ali ne kod svih. Ima mnogo vrsta epilepsije, neke su izlječive, a neke nisu. Kod ovih drugih liječenjem se može postići to da je broj napadaja manji i da su napadaji lakši.  U tvom slučaju premalo je podataka na temelju kojih bi se moglo zaključiti o kojoj se vrsti epilepsije radi, pa se ne može reći niti kakvi su izgledi.

Ali ipak može se reći sljedeće: ako se prestaje uzimati terapija, to se mora provoditi po preporuci liječnika specijalista. Nikada se ne smije naglo prestati uzimati lijekove jer to može izazvati teške posljedice. Ako se uzmu u račun svi oblici epilepsije kod kojih se pokušava ukinuti terapija,  treba računati na rizik da će se kod oko 30-40% napadaji javiti nakon prekida terapije.

Sretno!

_____________________________________________________________________________

INTERAKCIJA LIJEKOVA

Pitanje:

1994. godine sam imao prvi put epi napad. Liječio se na Svetom duhu, sa dijagnozom generalizirane konvulzije i platibazija. Tada mi je propisan samo phemiton 2oo mg, 1-0-1.Sa razinom phemitona uglavnom nemam problema. Prije dvije godine imao sam novi epi napad, kada mi je propisan Tegretol 400 mg CR. Međutim sa razinom karbamazepina uvijek imam problema. Došao sam do maksimalne doze od 5,5 tableta dnevno, ali karbamazepin na minimumu. Ispočetka sam uzimao jednu tabletu dnevno i jedno godinu dana razina je bila u redu, ali tada počinju problemi. Liječnik mi poveća dozu za pola ili cijelu tabletu, razina bude u redu nekoliko mjeseci a onda padne. Po nalazu epileptologa phemiton je taj koji mi snižava razinu Tegretola. Tegretol mi je ipak smanjen na 4 tablete dnevno (zbog lošeg nalaza GGT, znao je biti oko 250!). Pa ću opet ići kod epileptologa, interesira me šta bi mogao propisati umjesto Tegretola, a da može “ići” sa Phemitonom? Normalno da ću postupiti po nalazu svog epileptologa, ali želim pročitati i vaše mišljenje. Unaprijed hvala na odgovoru.

Odgovor: 

Točno je da Phemiton snizuje koncentraciju Tegretola (karbamazepin). To se događa zbog toga što pod utjecajem višegodišnjeg uzimanja lijeka jetra počinje jače razgrađivati lijekove. Ali i sam Tegretol dovodi do iste ove pojave, pa su s vremenom potrebne veće doze da bi se dobila željena koncentracija. To je jedan od problema kod višegodišnje antiepileptičke terapije i u nekim je slučajevima doista  potrebna pomoć iskusnog epileptologa. Moguća je da se učini zamjena nekog od ova dva lijeka, ali ne mogu vam napisati koji bi se lijek zamijenio. To može učiniti samo epileptolog kod kojega se kontrolirate jer se radi o osjetljivom pitanju koje ovisi o mnogim okolnostima. Svakako, ni u kojem slučaju ne  biste trebali činiti ništa bez preporuke epileptologa.

________________________________________________

VITAMINI, NEUROBION

 Pitanje:

 Zanima me proizvod NEUROBION FORTE.

Bolujem od kompleksne parcijalne epilepsije i zanima me da li može pozitivno djelovati na živčani sustav?

Uzimam Trileptal 600,0,600

Lamictal 100,0,100

Rivotril 0,50, 0, 0,50

Coaxil 2,0,1

Budući da uzimam mnogo lijekova, pretpostavljam da oštećuju jetru, želudac i bubrege, ili bar opterećuju.

Da li postoji neki biljni proizvod za čišćenje organizma ili barem nekih od navedenih organa?

Unaprijed zahvaljujem!

 Odgovor:

Uz lijekove koje ste naveli nije nužno da uzimate još neki drugi lijek, kao npr. Neurobion.

Neurobion je lijek koji u sebi sadržava B1, B6 i B12 vitamine i načelno se propisuje u stanjima kod kojih zbog nekog razloga postoji deficit ovih vitamina, npr kod osoba koja imaju neka oštećenja na probavnom traktu. Ja ga načelno propisujem samo onim pacijentima kod kojih nalazim simptome nedostatka ovih vitamina ili u slučajevima kad postoji sumnja da bi se mogli razviti. Radije savjetujem zdravu prehranu s mnogo voća i povrća.

Svaki lijek može imati i neke nuspojave, ali korist je lijekova kod osoba s epilepsijom mnogo veća od rizika. Uostalom, svrha kontrolnih pregleda je i u tome da se ustanove prvi znaci mogućeg toksičnog djelovanja lijekova na organe i da se u tom slučaju poduzmu potrebne mjere.

_____________________________________________________________________________

ALTERNATIVNE METODE LIJEČENJA

Pitanje:

Trenutno sam na terapiji Depakine Chrono  500+0+1000 i Lamictal 50+0+50.
Od nekih drugih izvora saznao sam da postoje neke alternativne metode liječenja, ali da se njih ne treba puno pridržavati (kako mi je rekao moj liječnik).
Nedavno sam dobio neku travnatu mješavinu koja se pije u obliku čaja i kapi koje se dodaju čaju.
Zanima me da li se ovakvi biljni preparati mogu konzumirati a da ne utječu na konvencionalni terapiju?
Jako bih bio zahvalan da mi netko može odgovoriti na to pitanje.
Unaprijed hvala.

Odgovor: 

Jedna od jasnih prednosti standardnog načina liječenja je u tome što je točno poznat kemijski sastav svake tablete i kao i količina djelotvorne  tvari koja je sadržana u njoj. Isto tako poznate su i moguće nepoželjne pojave, a djelotvornost lijeka ispitana je znanstvenim metodama.

Kod alternativnih metoda, npr. nekog čaja koji spominjete, ništa od navedenog nije precizno poznato. Ako se radi o čaju koji je prošao službene metode provjere, onda se može reći da vam neće naškoditi, ali njegova djelotvornost zasigurno je vrlo upitna.

 


ZNAČENJE EEG NALAZA

Pitanje:

Molim Vas objasnite mi EEG nalaz , radi se o dječaku od 12 godina :

Tijekom cijele snimke najviše u prvom stadiju spavanja javljaju se lijevo fronto – temporo – parijetalno izolirani šiljati valovi 30 – 40 uV ponekad u nizovima 3 – 4 u sekundi, te ponekad svakih 10 – 40 sekundi .
EEG nalaz pokazuje elemente epileptiformne aktivnosti lijevo fronto – temporo parijetalno.
Neurološki status i MR mozga uredni.
Nisu primjećeni epileptički napadaji.
Prema EEG nalazu mogao bi imati parcijalne ili parcijalno generalne napadaje.
Anamnestički ima paroksizmalne glavobolje.
Terapija : Lamictal postupno do 2×50 mg.

Odgovor: 

Kako je u vašem pismu i navedeno, EEG nalaz upućuje na mogućnost parcijalne epilepsije. Međutim, kako epileptički napadaji nisu primijećeni nije se postavila dijagnoza epilepsije. Posve je moguće da neka osoba ima EEG nalaz koji je vrlo karakterističan za epilepsiju, a da se epilepsija kao bolest nikada ne pojavi. Iz vašeg pisma se vidi da postoji problem glavobolja, a u tim situacijama se ponekad propisuju Lamictal tablete.

Možda vaš neuropedijatar nije još postavio definitivnu dijagnozu, pa bi svakako bi bilo dobro da s njim o svemu porazgovarate kod sljedeće kontrole.

_______________________________________________________________

 

TEGRETOL

Pitanje:

Imam 21 god. Prvi epileptični napad doživio sam 2004 god. Prvi napad je bio izražen trenutnom slabosti, znojenjem,te šubovima visokog tlaka praćeni sinus-tahikardijom. Nakon kompletne obrade EEG nalaz je bio lakše difuzno dirizmički promjenjen te je diagnosticirana aritmogena epilepsija.MR mozga pokazuje na manju arahnoidalnu cistu lijevo temporobazalno bez kompresivnog efekta. Počinjem s terapijom pola tablete Tegretola 400 na večer, napadi su se smanjili do 7 mjeseca 2007, gdje se javljaju problemi, glavobolje,dvoslike koje su vertikalno postavljene, često zagledavanje,gubitak koncetracije, zaostajanje slike pogotovo u noći tijekom kontrasta svjetlosti i tame, osjećaj odsutnosti. Nakon odrađenog MR mozga cista je nepromjenjena u odnosu na snimku iz 2004. Koncetracija tegretola u krvi nakon povećanja na jednu tabletu u večer je 5.74. Zadnji nalaz EEG je srednjo voltažna osnovna cerebralna aktivnost je ALPHA tipa frekvencije 9-11 Hz, amplitude do 50 uv. Reakcija vizualne blokada djelomično izražena.Interponiraju se viševoltažni sporiji valovi Theta tipa frekvencije 5-7amplitude do 75 uv desno frontalno i uz tendenciju grupiranja preko obje hemisfere, bolje vidljivo na metode provokacija.  Unaprijed hvala.

Odgovor: 

Iz vašeg pisma ne može se puno zaključiti, ali čini se da vaše liječenje za sada nije dovelo do zadovoljavajućeg uspjeha. Samo jedna tableta Tegretola doista nije visoka doza, a nije previsoka niti koncentracija lijeka u krvi. Savjetujem vam da pođete na kontrolni pregled kod liječnika koji vam propisuje Tegretol i porazgovarate  s njim o svojim poteškoćama.


IZBOR LIJEČNIKA

Pitanje:

Možete li mi preporučiti neurologa za liječenje epilepsije. Stvar je takva……moj dečko je u sedmom razredu osnovne škole dobio prvi napadaj, sad ima 24godine i već 5 godina nije imao napadaj. Doktorica ga je skinula prije 6 mjeseci s ljekova, i trebao je doći na kontrolu u 2 mjesecu. No sad kad se je trebao naručiti u bolnici su nam rekli da ta doktorica ne radi više tamo. Stoga se ja obraćam vama da mi preporučite liječnika kod kojeg bi mogao ići moj dečko.

 

Odgovor: 

Iz vašeg pisma se ne vidi gdje živite. U Hrvatskoj sve veće bolnice imaju liječnike koji se posebno bave epilepsijom. Kad se vaš dečko naruči kod liječnika koji ga ne poznaje, svakako je potrebno da sa sobom ponese sve dosadašnje nalaze. Bilo bi dobro da i vi tada pođete s njim – liječniku će biti važno da dobije i podatke od druge osobe.


 

TRUDNOĆA, CARSKI REZ, DEPAKINE

Pitanje:

Imam  dijagnosticiranu  epilepsiju  PGE  od  svoje  13-e  godine.  Sada  mi  je  24  godine  i  u  6-om  mjesecu  trudnoće  sam.  EEG  nalaz  je  godinama  već  lakše  difuzno  dizritmički  promijenjen.  Pijem  Dep.Chrono  300mg  navečer.  Moji  su  napadi  često  ili  gotovo  uvijek  provocirani  egzogenim  čimbenikom  (bol,  odnosno  stres)  U  pravilu  koje  se  godinama  nekako  izgradilo  dobijem  napad  čak  i  od  vađenja  krvi.  Bilo  kakva  bol  pa  i  najmanja  ili  pomisao  na  bol,  krv  ili  sl.  kod  mene  izazove  napadaj.  Napadaji  su  sa  grčevim  nekad  cijelog  tijela  nekada  samo  čeljusti  nekada  se  samo  ugrizem  za  jezik  i  ostanem  bez  svijesti  po  5-10min.  S  obzirom  da  se  porod  približava  sve  sam  više  zabrinuta  kako  ću  taj  dio  izdržati.  Trebam  li  inzistirati  na  carskom  rezu?  Da  li  postoje  šanse  da  će  dijete  biti  rođeno  s  malformacijama?

Tijekom  trudnoće  imala  sam  samo  jedan  napad  u  drugom  mjesecu  trudnoće  zbog  vađenja  krvi.  Postoji  li  mogućnost  da  ta  epilepsija  nestane  s  obzirom  da  sam  je  zaradila  udarcem  u  glavu,  dakle  nije  urođena  i  nitko  u  obitelji  nema  epilepsiju?

Odgovor: 

Dnevna doza lijeka Depakine Chrono od 300 mg vrlo je mala i uobičajena je samo za početak liječenja. Moguće je da liječnik kod kojega se kontrolirate procjenjuje da nesvjestice prilikom vađenja krvi i nisu epileptični napadaji, pa bi to možda mogao biti razlog što vam ne preporučuje višu dozu. Savjetujem vam da mu postavite to pitanje pri sljedećoj kontroli.

Osobe koje uzimaju Depakine imaju veći rizik da će se dijete roditi s nekom malformacijom. Ali vi uzimate vrlo malu dozu, pa taj rizik i nije velik. Ako niste već bili na ultrazvučnom pregledu, svakako ga obavite što prije. Uz Depakine je uobičajeno da se tijekom trudnoće uzima i Folacin (vitamin).

Što se carskog reza tiče, to će odlučiti ginekolog – vjerojatno će se savjetovati i s vašim neurologom. Svakako je potrebno da mu ispričate sve o okolnostima kod kojih ste dobili napadaje. Potrebno je i da što prije pođete na kontrolni pregled liječniku specijalistu kod koje ga se liječite zbog epilepsije

 


 

TEGRETOL NIJE SAMO LIJEK ZA EPILEPSIJU

Pitanje:

Imam  25  godina  te  uspješno  privodim  fakultetsko  obrazovanje  kraju. Meni  nikada  nije  dijagnosticirana  epilepsija  ali  od  svoje  pete  godine  života  pa  do  10  godine  trošila  sam  Tegretol  tablete.U  povijesti  bolesti  bolesti  navedeno  je  da  imam  konvulzije? Također  mi  je  je  EEGom  utvrđen  nepravilan  rad  mozga. Moji  napadi  se  nisu  očitovali  potpunim  gubitkom  svijesti  i  grčevima  nego  napadima  bijesa  i  u  takvom  stanju  nitko  nije  mogao  doprijeti  do  mene. Ponekad  sam  osjećala  trnce  u  prstima,to  je  bio  neki  čudan  osjećaj  koji  ne  mogu  opisati  riječima  jer  zapravo  prste  nisam  i  jesam  osjećala. Osjećaj  nikako  nije  bio  ugodan  ali  se  nikada  nije  javljao  za  vrijeme  tzv.napada. Danas  završavam  fakultet  ali  nakon  puno,puno  uloženog  truda.Nemam napadaje, ali  sam  jako  osjetljiva  i  reagiram  burno.Ja  nemam  pitanje  nego  samo  želim  komentar. Osjećam  se  zbunjeno. Imam  problema  ali  nisam  bolesna  jer  nemam  dijagnozu?

Odgovor:

Tegretol je lijek koji se obično  propisuje zbog epilepsije, ali ponekad i kod nekih drugih poremećaja. Bilo bi najbolje da sa svom dokumentacijom koju posjedujete dođete na pregled u neku od ambulanti specijaliziranih za epilepsiju koje postoje u svim većim bolnicama u Hrvatskoj. Konzultacija bi bila još uspješnija ako bi s vama mogao doći i netko od roditelja koji će moći opisati što se događalo u vašem djetinjstvu

 


 

EEG U DIJAGNOSTICI EPILEPSIJE

 Pitanje:

Mojoj  kćeri,  20  godišnjakinji,    prije  3  mjeseca  je  dijagnosticirana  epilepsia  partialis  complexa.  Dijagnoza  je  uslijedila  nakon  pregleda  EEG  poslije  neprospavane  noći.  Naime  za  vrijeme  EEG  pregleda,  a  u  njenom  stanju  sna,  zabilježen  je  jedan  napad  u  trajanju  od  12  sek.,  koji  ona  nije  osjetila,  niti  je  prilikom  buđenja  imala  ikakove  smetnje,  a  osoba  koja  je  bila  prisutna  i  obavljala  pregled  uopće  nije  zapazila  nikakve  promjene  na  mojoj  kćeri.  Moja  kćer  je  trenutno  na  terapiji  2x  dnevno  1  tabl.  Lamictala  50  mg.  Napaminjem  da  nikada  nije  imala  nikakve  simptome,  kao  ni  jedan  drugi  napad,  samo  glavobolje  od  12  godine..  Da  li  je  na  temelju  jednog  zabilježenog  (ne  fizički  vidljivog)  napada  moguće  tvrditi  da  ima  epilepsiju. Unaprijed  zahvaljujem  na  odgovoru

zabrinuta  majka

Odgovor: 

Premda su neke promjene u EEGu vrlo karakteristične za epilepsiju, nije uobičajeno da  se dijagnoza postavi samo na temelju EEG zapisa. Vjerojatno je liječnik koji je postavio dijagnozu ipak imao neke podatke iz razgovora s vašom kćeri o simptomima koji bi mogli biti izraz epilepsije, a možda je dobio i neke podatke od tehničara koji je obavljao EEG snimanje.

Savjetujem vam da o tome vaša kći porazgovara s liječnikom pri sljedećoj kontroli

 


 

POVIŠENJE GGT 

Pitanje:

1994.  god    imao  sam  prvi  epi  napad  na  ratištu.  Liječio  sam  se  upravo  na  Svetom  Duhu,  kod  dr.  Dugonjića,  kojeg  pozdravljam. Od  tada  uzimam  Phemiton  200  mg  i  nisam  imao  nikakvih  napadaja  do  prošle  godine,  kada  sam  prilikom  ustajanja  iz  kreveta  imao  jedan  napad  bez  gubitka  svijesti.  Propisan  mi  je  Tegretol  400  mg  2×1  dnevno. Međutim,  od  nedavno  imam  nešto  povišen  gama-glutamil  transferazu  (GGT),  166      a  maksimum  je  50.  Alkohol  uopće  ne  uzimam.

Molim  vaš  komentar.

 

Odgovor: 

Povišenje GGT česta je pojava kod uzimanja nekih antiepileptika među kojima je i Tegretol. Svakako bi bilo bolje da je GGT u granicama normale, no ako su ostali laboratorijski testovi normalni vrijednost GGT od 166 ne treba tumačiti kao znak težeg oštećenja. Uobičajen bi bio postupak da se laboratorijski testovi ponove, pa da se onda odluči je li potrebno prijeći na neki drugi lijek protiv epilepsije. Svakako sa svim nalazima pođite na konzultaciju specijalistu koji se posebno

 


 

DEPAKINE, SUNCE, VOZAČKI

 

Pitanje: 

Imam 19 godina, a prvi epileptički napad sam dobila u 13-oj godini. Od tada sam redovito na lijekovima. Sada uzimam Depakine chrono 500 mg i moji su napadi pod kontrolom. Međutim mene zanima kolike su šanse da se potpuno izliječim i prestanem koristiti tablete te koliko se ja stvarno moram kloniti sunca?

Što se tiče vozačkog, pročitala sam pravilnik, ali sam se pitala da li s obzirom da moji napadi i nisu tako jaki i redoviti u zadnje vrijeme, ja ipak mogu polagati bez obzira što sam zadnji napad imala u roku od dvije godine?

 

Odgovor: 

Postoje realne šanse da će doći vrijeme kad više nećete trebati uzimati tablete, ali prvo bi trebalo ostvariti to da vam napadaji potpuno prestanu. Dnevna doza od 500 mg Depakine Chrono prilično je mala, a prema vašem pismu napadaje ipak imate – bilo bi dobro da s vašeg liječnikom za epilepsiju o tome porazgovarate. Možda bi povišenje doze lijeka donijelo potpuni prestanak napadaja.

Danas se smatra da povećano izlaganje suncu nikome nije korisno, no to ne znači da ćete dobiti napadaj ako i budete kraće vrijeme na suncu.

Što se tiče vozačkog ispita, treba se držati postojećeg pravilnika. Kad od posljednjeg napadaja prođe 1 godina, možete se javiti na liječničku komisiju.

 


DIFETOIN

 

Pitanje: 

Molio bih vas jednu informaciju; već 4 godine uzimam američki lijek EXTENDED PHENYTOIN SODIUM 100MG, u apoteci su mi rekli da imaju Plivin zamjenski lijek pod nazivom Difetoin 100 mg tabl. razlika je što američki sporo djelovanje 4-12 sata u krvi i sastav je fenitoin sodium a nas je fenitoin natrij i brže se otapa 1,5 do 3 sata. Da li bi ja mogao prijeći na nas lijek bez ikakvih posljedica i dali je ta razlika bitna ili nije.

 

Odgovor: 

Vaš američki lijek i naš Difetoin su po sastavu gotovo isti. Sodium znači natrij. Ali problem je druge vrste: Pliva je najavila da do daljnjega neće više proizvoditi Difetoin. Vidjet ćemo da li će se naći neko drugo rješenje oko fenitoina. Dakle, sada nikako ne bi bilo dobro da pokušavate prijeći na Difetoin.

 


KAVA, COCA-COLA

 

Pitanje: 

Epilepsija mi je dijagnosticirana prije 3 g. i rečeno mi je da ne smijem piti alkohol, a ni coca-colu! Mene zanima da li smijem piti neka druga gazirana pića(sprite, fanta…) i dali smijem piti kavu? Na koja bi se još pića mogla odnositi ta zabrana? Od tableta pijem tegretol 400 navečer i lamictal 50 mg.

 

Odgovor: 

Nema nikakvih problema da pijete gazirana pića. Coca-cola, kao i kava, imaju u sebi kofein – tvar koja razbuđuje i koja u većim količinama može doprinijeti i pojavi napadaja. Ja prema svojim pacijentima ipak nisam tako strog: mislim da možete popiti jednu kavu ili coca-colu dnevno. Važno je i da se prisjetite jeste li možda pili neko od tih pića prije pojave napadaja koje ste imali.

 


NASLJEĐIVANJE

 

Pitanje: 

Imam 33 godine i od 13 godine imam epileptične napade. Od terapije koristim Tegretol 400 CR i phenobarbitol. Budući da sam se oženio i planiram imati porodicu interesira me kakve su mogućnosti da se bolest prenese i na djecu.

 

Odgovor: 

Epilepsija nije jedinstvena bolest pa je i nasljeđivanje epilepsije vrlo različito. Iz vašeg pisma ne vidi se od koje vrste epilepsije bolujete i koji joj je uzrok. Kad bi se u statistiku ubrojili sve vrste epilepsije, onda se može reći da da je rizik od prenošenja epilepsije na potomstvo 4-6 %. Mnogima se taj rizik ne bi činio velikim, no izbor je na vama i na vašoj supruzi.

 


 

UZROK EPILEPSIJE; LIJEČENJE

 

Pitanje: 

Da li se negdje u Hrvatskoj ili izvan nje može saznati nastanak tj. uzrok epilepsije po postojećoj dokumentaciji?? Naime, mom sinu (koji sada ima 9 godina), najprije je rečeno kako je dijagnoza EPILEPSIA PRIMARIA GENERALIZATA, nastala kao posljedica pupkovine oko vrata prilikom poroda (tad je mozak ostao bez kisika, beba je bila klinički mrtva nakratko, ali je Bogu hvala reanimiran i spašen). S nepune 4 godine je imao napad (iz sjedećeg položaja, na zraku, kraj studenoga mjeseca. Glava je klonula, oči se izvrnule, tijelo zgrčilo i treslo neko vrijeme, povratio je, pomokrio se, bio nesvjestan događaja). 15 minuta nakon napadaja pregledala ga je pedijatrica i rekla kako su sve vitalne funkcije u redu i da ja umišljam!! S 5 godina mu je nažalost dijagnosticirana epi. Od tada je na terapiji APILEPSINA od 150 mg tri puta dnevno. Sada mu je dodan i TOPAMAX od 25 mg ali samo noću.
Međutim, ova verzija da je epi nastala zbog nedostatka kisika prilikom poroda sad je nestala. Sada neuropedijatar tvrdi kako je epi kod moga sina nasljedan, iako nitko u široj obitelji nikada nije imao ništa slično! Jako sam zabrinuta jer se svako malo mijenja uzrok, daje mi se jako malo podataka o stanju moga sina iako sam jako uporna u pitanjima. Kao da se nešto pokušava sakriti od mene. Na zadnjoj kontroli mi je liječnik rekao da je stanje u redu a uvodi mu novi lijek!? ŠTO DA RADIM?? MOLIM VAS POMOZITE MI SAVJETOM!!

Zabrinuta i žalosna mama iz Splita

 

Odgovor: 

Razumijem vas da ste zbunjeni i uznemireni. Ali trebate znati da se u mnogim slučajevima uzrok epilepsije ne može sa sigurnošću otkriti. Kad vam je neuropedijatar rekao da je epilepsija kod vašeg sina nasljedna, on je mislio na to da su genetski utjecaji važni za nastanak epilepsije kod vašeg djeteta, a to ne da bi vi ili vaš suprug imali epilepsiju. Vrlo je važno da s vašim neuropedijatrom imate dobar odnos i da mu postavite pitanja koja vas zabrinjavaju. Svakako je najvažnije da vam se sin normalno razvija i da ima što bolju kontrolu napadaja.

 


 

DRUŽENJE

 

 Pitanje:

Poštovani,

Surfajući po web-u, došla sam i do ove stranice, meni vrlo interesantne. Voljela bih znati nešto više o tom; Ima li u Splitu neka udruga gdje se  ljudi  oboljeli od epilepsije okupljaju i druže kao i razmjena iskustva. Ako ima, molim Vas da mi javite adresu ili tel. gdje se mogu obratiti.

Zahvaljujem uz lijep pozdrav!

 

Odgovor:

Poštovana gospođo,

nažalost za sada u Splitu nismo  organizirali takav oblik druženja i razmjena iskustava. Nešto više uspjeha imali smo u Zagrebu i Rijeci, ali još uvijek nedovoljno. Vaša ideja svakako je vrlo dobra. Ako  u Vašoj sredini uspijete pokrenuti neku konkretnu inicijativu, možete svakako računati na podršku Hrvatske udruge za epilepsiju.

____________________________________________________________________________

PRIMARNO GENERALIZIRANA EPILEPSIJA

 

 Pitanje:

Poštovani,

Molim Vas da mi objasnite dijagnozu EPILEPSIA PGE (Grand mal) G40.3.

Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor:

Navedena dijagnoza znači sljedeće:

Radi se o epilepsiji koja je pobliže karakterizirana akronimom “PGE” koji znači (Primarno Generalizirana Epilepsija). Oznaka G40.3 ima isto značenje, a izvađena je iz izdanja Svjetske zdravstvene organizacije koje se naziva “Internacionalna klasifikacija bolesti”. Objašnjenje naziva “generalizirana epilepsija” možete naći u našem “Popisu najvažnijih pojmova.

 


 PUŠENJE CIGARETA

 Pitanje:

Može li se pušiti ako imate epilepsiju?

Odgovor:

Pušenje je za zdravlje vrlo štetno jer je ono jedan od najvažnijih uzroka za razvoj srčanog udara, moždanog udara i raka. Međutim, nema dokaza da pušenje cigareta u uobičajenim  količinama izaziva epilepšti8čne napadaje i epilepsiju. Pa ipak, u nekim okolnostima ono može biti opasno kod osoba s epilepsijom. U slučaju gubitka svijesti zapaljena cigareta može dovesti do opeklina, pa i do težih posljedica.

__________________________________________________________________________

TEGRETOL I TRUDNOĆA

 Pitanje:

Kolika je rizičnost kod uzimanja Tegretola CR 400 mg prilikom planiranja obitelji. Uzimam tu terapiju dvaput dnevno već 10 godina. Imam 28 godina. Ginekolog i neurolog su mi rekli da nema rizika no ipak sam skeptična te vas molim za savjet i eventualno preporuku za dobrog specijalista.

Hvala.

Odgovor:
Poštovana gospođo,

svaka trudnoća, i u žena koje ne uzimaju nikakve lijekove,  može biti  praćena komplikacijama odnosno anomalijama kod djeteta. Srećom pojava anomalija kod djeteta je rijetka, no kod žena koje uzimaju terapiju koju ste naveli taj je rizik povećan. Može se reći da je šansa da ćete roditi zdravo dijete nešto veća od 90%.

Da bi rizik bio što manji ženama se preporuča da već prije početka trudnoće započnu uzimanje folne kiseline (jedan od vitamina) te da se kontroliraju kod epileptologa i dobro upućenog ginekologa koji će prema postojećim protokolima preporučiti sve što je potrebno za rano otkrivanje eventualnih problema u trudnoći.

 

 

___________________________________________________________________________

EEG I EPILEPSIJA

 Pitanje:
Imam djevojčicu koja je 27.07. napunila 4 godine života. U početku nije htjela da hoda, odnosno nije htjela sama hodati. Počela je da hoda s otprilike 2 godine, kasnije smo ustanovili da neće da priča i onda smo počeli tragati koji je razlog. Prije 10 dana smještena je u bolnicu na pretrage. Nakon urađenog EEG mozga doktorica koja vodi njene pretrage saopćila nam je da dijete ima epileptične promjene, odnosno da ima neku vrstu epilepsije.

akon toga radili smo nalaz CT-a, laboratorijske nalaze, nalaz sluha, nalaz uha, grla nosa, nalaz očnog doktora i svi spomenuti nalazi su uredni.

Može te li mi odgovoriti da li na osnovu EEG može da se 100% utvrdi epilepsija ili trebam uraditi još neke pretrage? Da li na osnovu svega navedenog postoji mogućnost da je u pitanju psiho-motorika i na osnovu kojih pretraga možemo to ustanoviti?

Unaprijed hvala!

 

Odgovor:
Poštovani gospodine,

EEG je najvažnija pretraga za utvrđivanje radi li se o epilepsiji. Međutim, samo na temelju EEG nalaza nije moguće zaključiti da netko ima epilepsiju. Za tu dijagnozu potrebno je još ustanoviti da postoje i epileptični napadaji. Ako je vaša doktorica vašoj djevojčici postavila dijagnozu epilepsije, vjerojatno je na temelju podataka koje ste joj dali zaključila da postoje i napadaji koji su karakteristični za epilepsiju.

 

Epilepsija je poremećaj koji se suvremenim lijekovima može vrlo dobro liječiti u većini slučajeva. Svakako vam savjetujem da kod sljedeće kontrole na koju ćete voditi vašu kćerku postavite liječnici pitanje je li postavila definitivnu dijagnozu epilepsije ili je to samo jedna od mogućnosti.

 

___________________________________________________________________________

LIJEČENJE  NAKON PRVOG NAPADAJA

 

Pitanje:
Moja 4,5 godišnja djevojčica je prije 1 tjedna imala epi napad u snu (prvi do sada).

epi foc (motorni atak u toku sna, fok sa sek. generalizacijom)

Narednog dana smo uradili EEG:

(o.a nestabilan mesani alfa teta ritam sa inkorporiranim pp na lijevostrani spri usiljeni grafoelementi visokovoltirani sa karakterom na prav deg.) KTM (kompletno uredan).

Neurološki st. uredan

PMR uredan.

Rutinska isljeđivanja uredna.

Ostaje nam još samo MR pregled, zakazan za 1 mjesec.

Neuropedijatar preventivno preporučuje Tegretol 200mg , 1 tableta svakodnevno u 19 h. Budući da sam u samim uputama ovog lijeka pročitala o brojnim nus pojavama ovog lijeka kao i side efect-ima, u dubokoj sam nedoumici da li uopće početi sa primjenom istog, tj. nisam sigurna dali preventiva opravdava eventualne štete po zdravlju mog djeteta.

Inače radi se o natprosječno inteligentnom djetetu.

Moje pitanje je: Da li se terapijom mora početi nakon prvog napada? Da li jedan napad nužno znači i oboljenje?

Unaprijed zahvalna

P.S. Oprostite na lošem hrvatskom…

 

Odgovor:

Nažalost EEG nalaz niste baš precizno preveli na hrvatski jezik, pa ga nije lako interpretirati. Ipak, čini mi se da nalaz pokazuje promjene koje su vrlo karakteristične za epilepsiju. Još preciznija dijagnoza od one koju ste naveli može se očekivati nakon što se učini MR mozga i kontrolni EEG.

 

Doista se ponekad nakon prvog napadaja ne uključuje odmah antiepileptički lijek. Međutim, potrebu za terapijom najbolje može procijeniti neuropedijatar koji je pregledao vaše dijete i analizirao EEG. Tegretol je jedan od standardnih i najbolje poznatih antiepileptičkih lijekova, a koristi se upravo u situaciji kakvu ste opisali. Nema lijeka koji ne može ponekad dovesti i do nepoželjnih učinaka, no to se  događa rijetko. Savjetujem Vam da pročitate moguće (rijetke) nepoželjne učinke u uputi za Tegretol. Ako bilo što od navedenoga primijetite, svakako se odmah obratite liječniku.


DEPAKINE I ANDOL U TERAPIJI

 

 Pitanje:
Moja sestra boluje od epilepsije od 12 godine. Cijelo vrijeme je  pod raznim terapijama. Sad ima 46 godina i napadi “grand mall” se nisu pojavljivali u zadnje 4 godine. U 12. mjesecu imala je jedan jači napad pa je sad pala u depresiju jer se nadala da se napadi više neće ponavljati. Inače, na kontroli je bila u 11. mjesecu i slika je pokazala isto stanje, znači, nije bilo znakova pogoršanja. Ona pije Depakine 300 mg, jednu ujutro. Da li ima veze to što je pila svaki dan Andol 300 jer joj on pomaže kod menstrualnih bolova?  Andol je pila mjesec dana  prije napada.

Koliko je opasno piti Andol 300 u kombinaciji s Depakine 300 mg?

 

Odgovor:

 

Istovremeno uzimanje salicilata (Andol) i valproata (Depakine) može dovesti do toga da koncentracija valproata u serumu bude viša nego što bi bila ako bi se Depakine uzimao samostalno. To znači da uzimanje Andola nije moglo kod Vaše sestre doprinijeti pojavi napadaja. Međutim, dnevna doza od 300 mg Depakina vrlo je niska za odraslu osobu,  i  vjerojatno će njezin liječnik epileptolog nakon opisanog napadaja preporučiti promjenu sadašnje terapije.

 

________________________________________________________________________

BENIGNA PARCIJALNA EPILEPSIJA

 Pitanje:
Poštovani,

Molim vas da mi objasnite dijagnozu  “benigna parcijalna epilepsija”. Radi se o dječaku u dobi od 9 godina. Imao je jedan napad u snu. Sada je pod terapijom Tegretol 200 mg,  pola ujutro i cijela uvečer.

 

Odgovor:
Dijagnoza benigne parcijalne epilepsije označuje da se radi o epilepsiji koja je rezultat povremenog poremećaja u radu jednog dijela mozga i koja ima odlične izglede za izlječenje. Vjerojatno se kod dječaka radi o tzv. «rolandičkoj epilepsiji», a ta se dijagnoza velikim dijelom zasniva na nalazu EEG-a. Uzrok joj je naslijeđena sklonost prema takvoj vrsti epilepsije. Tegretol je jedan od lijekova koji se mogu propisati i može se očekivati da će liječenje biti uspješno. Ako Vaš neuropedijatar smatra da se radi o toj vrsti epilepsije, opravdano je očekivati da će do izlječenja doći oko 15. godine života.

 

Savjetujem Vam da na temelju ovih informacija postavite pitanja Vašem neuropedijatru koji će na Vaša konkretna pitanja o dječaku najbolje moći odgovoriti.


IZOLIRANI EPILEPTIČKI NAPADAJ”

Pitanje:
Molim Vas da mi objasnite dijagnozu: izolirani ictus epilepticus.

Naime, radi se o mom suprugu, koji je prije tri mjeseca prilikom gledanja TV sjedeći zaspao sa čašom u ruci koja mu je ispala. Prilikom buđenja ostao je ukočenog pogleda, blijed i usporen. Na jednostavna pitanja je doduše odgovarao ali veoma usporeno. U tom stanju je bio cca 5 – 6 sati. U tom periodu mu je napravljen CT mozga , koji je ispao uredan i spec. neurolog je postavio gore navedenu dijagnozu. Nakon mjesec dana je napravljen EEG, koji je također uredan. Učinjen je i dopler karotida-nalaz uredan. Do sada mu se takvo stanje, doduše u kraćem obliku, ponovilo 4 puta (barem u kući gdje smo to i primijetili), iako suprug uporno negira da mu nije ništa i da mi samo umišljamo.

Zahvaljujem na odgovoru.

 

Odgovor:

 

Poštovana gospođo,

dijagnoza «izolirani ictus epilepticus» mogla bi se na hrvatski prevesti kao «izolirani epileptički napadaj». Međutim, ono što ste ovdje naveli nije tipično za najčešće oblike epileptičkih napadaja. Vjerujem da ste  liječniku  rekli i neke važne podatke koje ovdje niste naveli, a koji su bili bitni za postavljanje dijagnoze. Premda su CT mozga, EEG i Doppler karotida već učinjeni, ipak Vam savjetujem da zajedno sa suprugom pođete na kontrolu Vašem liječniku epileptologu i kažete mu što ste primijetili, tj. da je kasnije došlo do ponavljanja simptoma koji bi mogli upućivati na poremećaje svijesti.

_________________________________________________________________________

REFLEKSNI NAPADAJI

 

 Pitanje:

Molim Vas pobliže objašnjenje refleksne epilepsije i postoji li neka tehnika, poput autogenog treninga, da se savladaju napadaji ili smanji njihov intenzitet.

 

Odgovor:

 

Refleksni napadaji su oni koji su  izazvani određenom vrstom podražaja. Najčešće je taj podražaj svjetlucajuće svjetlo koje može proizvesti televizijski ekran, light-show u disko klubu,  ili npr. svjetlucanje koje se javlja. pri odsjaju sunca na površini mora. Osjetljivost na takvu vrstu podražaja pouzdano se može ispitati primjenom bljeskalice za vrijeme EEG snimanja. Postoje i različiti drugi podražaji koji mogu izazvati refleksne napadaje, no oni su znatno rjeđi od svjetlosnih. U vrlo rijetkim slučajevima refleksni napadaji mogu se javljati tijekom jela, čitanja i različitih drugih aktivnosti. Kod pojave epileptičkih napadaja  treba uvijek imati na umu i mogućnost refleksnih napadaja. U slučaju ako se primijeti da se napadaji javljaju s nekom pravilnošću na temelju koje bi se moglo pomisliti na refleksne napadaje, to svakako treba reći liječniku.

 

Refleksni napadaji liječe se lijekovima, no ponekad je moguće na njih utjecati i na druge načine. Primjerice, ako se radi o osjetljivosti na bljeskajuće svjetlo (fotosenzitivna epilepsija), rizik napadaja pri gledanju televizije može se smanjiti ako se televizijski program gleda s veće udaljenosti i ako je prostorija dobro osvijetljena.

 

Kod refleksnih, ali i drugih vrsta napadaja, mogu pomoći različite psihološke metode liječenja, pa tako i autogeni  trening. Međutim, treba imati na umu  da te metode mogu biti samo dopuna standardnog liječenja, a to je liječenje lijekovima.

 

 

 

Službena stranica Hrvatske udruge za epilepsiju