USUSRET LJUBIČASTOM DANU 26.OŽUJKA !!!

1

Godine 2010. Hrvatska se po prvi puta uključila u organizaciju „Ljubičastog dana“ koji se obilježava 26. ožujka kao Dan podrške osobama s epilepsijom, inicijativom Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

 

Obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 2008. godine, inicijativom tada  9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Djevojčica je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bila stigmatizacija i izolacija. Ponukana takvim osjećajima i željom da ljudi oko nje više znaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj datum obilježava kao „Purple Day“ – Dan podrške osobama s  epilepsijom. S obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja diljem svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, a u Kanadi je i službeno zakonski priznat.

 

Kao i prethodnih godina, i ove će se godine održati događanja u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, u dječjem vrtiću Markuševec, Klinici za neurologiju KBC-a Zagreb i Sestre Milosrdnice, Referentnom centru za epilepsiju KBC-a Zagreb, Centru za hitnu medicinu KBC-a Zagreb, Klinici za neurologiju i Središnjem hitnom prijamu KB „Sveti Duh“, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku te u Medicinskoj školi u Osijeku. Učenici navedenih škola pripremaju prigodne ljubičaste ukrase i postere te željno očekuju manifestacije  gdje ćemo se svi zajedno prikloniti sloganu: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“.

 

S obzirom da se ove godine 26. ožujka obilježava za vrijeme proljetnih praznika, predavanja i manifestacije održat će se dijelom u ovom tjednu, a u većini škola u prvom tjednu mjeseca travnja. Hrvatska udruga za epilepsiju započinje aktivnosti sutra, 20. ožujka, s predavanjem u XV gimnaziji, a završava 11. travnja u IX gimnaziji. Gotovo svakodnevne aktivnosti moći će se pratiti na našoj Facebook stranici, a završni izvještaj na službenim stranicama.