Obilježavanje Europskog dana epilepsije 11. veljače!

Ove godine će se Europski dan epilepsije obilježavati u ponedjeljak  11. veljače diljem Europe, a aktivnosti u Europskom parlamentu u Brusselu će se odvijati tjedan dana kasnije, odnosno 18. veljače.

Dan je po prvi puta promoviran 14. veljače 2011. godine u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a predstavnica Hrvatske udruge za epilepsiju bila je gđa Sanja Kobešćak o čemu smo ranije pisali na našoj stranici: http://www.epilepsija.hr/?page_id=269.

Svrha obilježavanja Europskog dana epilepsije je podizanje razine osviještenosti o epilepsiji diljem Europe kroz edukacijske i promocijske aktivnosti. Dan je nastao inicijativom Internacionalnog biroa za epilepsiju (International Bureau for Epilepsy – IBE) čija je članica Hrvatska udruga za epilepsiju  i Internacionalne lige protiv epilepsije (International League Against Epilepsy – ILAE).

U sklopu aktivnosti u Brusellu održat će se izložba 45 fotografija slavnih sportaša s osobama s epilepsijom. Ta izložba je prvi puta prikazana za vrijeme Europskog epileptološkog kongresa 2012. godine u Londonu koji je bio domaćin Olimpijskih igara što je i nadahnulo ideju o stvaranju izložbe.

Domaćin primanja na kojem će se službeno predstaviti navedena izložba bit će Gay Mitchell (član Europskog parlamenta), a u specijalnom dijelu primanja nastupit će mlada mađarska gimnastičarka Veronika Mytikó.  Veroniki je zbog epilepsije sa strane mađarske Vlade zabranjen pristup u dvoranu za vježbanje i nastupanje na natjecanjima unatoč tome što je epilepsija dobro kontrolirana, a nadležni liječnik je potvrdio kako nema medicinskih razloga zbog kojih se ne bi mogla baviti sportom.

Također će se održati radionica na temu prevalencije i troškova vezanih uz epilepsiju u kojoj će uz domaćina Gay Mitchella,  govornici biti i Torbjörn Tomson (Švedska) te Christine Linehan (Irska).

Osim navedenog, u Brusselu će se održati i veći broj privatnih sastanaka te primanje i radionica „Ustani za epilepsiju“  na kojima su dobrodošli predstavnici udruga članica IBE i ILAE.

EED BOOKMARK (knjižna oznaka)! 

1. Kliknite ovdje za preuzimanje bookmark-a (knjižne oznake) Europskog dana epilepsije!

2. Ispišite prvu stranicu.

3. Postavite ispisanu stranicu (licem prema gore ili dolje, ovisno o postavkama Vašeg pisača) natrag u ladicu s papirom pisača.

4. Ispišite drugu stranicu.

5. Ispišite nekoliko primjeraka i podijelite kolegama, obitelji i prijateljima!