MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE 2024.

Međunarodni dan epilepsije (engl. International Epilepsy Day) ključna je inicijativa koju će epileptološka zajednica koristiti za podizanje svjesnosti o epilepsiji i za poticanje provedbe 10-godišnjeg Međusektorskog globalnog akcijskog plana o epilepsiji i drugim neurološkim poremećajima (2022.-2031.) (engl. IGAP), Svjetske zdravstvene organizacije (engl. WHO).

IGAP je desetogodišnji plan koji sadrži specifični strateški cilj jačanja javnozdravstvenog pristupa epilepsiji i dva globalna cilja sa zadatkom uklanjanja glavnih nedostataka u liječenju i uključivanju osoba s epilepsijom u cijelom svijetu:

  • Globalni cilj 5.1: Do 2031. zemlje će imati povećanu pokrivenost službama za epilepsiju za 50% u odnosu na trenutnu pokrivenost u 2021.
  • Globalni cilj 5.2: 80% zemalja će razviti ili ažurirati svoje zakonodavstvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava osoba s epilepsijom do 2031.

Jedna od ključnih prepreka, za postizanje ovih globalnih ciljeva specifičnih za epilepsiju, su niske razine zdravstvene pismenosti i visoke razine nerazumijevanja i pogrešnih predodžaba o epilepsiji.

Taj se nedostatak znanja pretvara u društvenu stigmu i isključenost te dovodi do diskriminacije osoba s epilepsijom na svim razinama društva. Na primjer, na poslu, u školi ili u zajednici.

Nedostatak znanja također može pridonijeti izazovima u pristupu liječenju zbog pogrešnih dijagnoza, neprikladnih odluka o liječenju, neadekvatnog pružanja skrbi i nedovoljne podrške za osobe s epilepsijom i one koji o njima brinu. Zapravo, zbog stigme koja okružuje epilepsiju, u mnogim dijelovima svijeta oboljeli ne žele potražiti skrb.

Osim toga, nedostatak znanja također otežava određivanje prioriteta i dodjelu resursa za epilepsiju od strane donositelja odluka i političara, te priznanje potrebe za posebnim pravilnicima i programima koji se bave problemima vezanima uz epilepsiju.

Stoga, ovoga #EpilepsyDay, želimo poboljšati razinu znanja o epilepsiji među svim sektorima društva tražeći od ljudi s epilepsijom i onih koji o njima brinu da podijele svoje putovanje s epilepsijom.

#MyEpilepsyJourney #MojePutovanjesEpilepsijom

Bilo da ste osoba s epilepsijom, njegovatelj, zdravstveni ili socijalni radnik, istraživač, predstavnik industrije, kreator politike ili bilo tko drugi koga zanima epilepsija – recite nam više o tome kako je počelo vaše putovanje s epilepsijom, gdje ste na svom putu sada, i gdje želite biti!

Svako putovanje je važno. Podijelite svoje putovanje s epilepsijom kako biste pojačali naše zajedničke glasove ovog Dana epilepsije (#EpilepsyDay).

Molimo koristite ovaj obrazac za slanje priče o svom putovanju.


Napomena: Prijave se moraju predati do četvrtka, 1. veljače 2024. Slobodno podijelite svoju priču u bilo kojem trenutku prije datuma zatvaranja jer ćemo objaviti priče po redoslijedu zaprimanja.

Virtualna umjetnička izložba (engl. Virtual Art Exhibition)

Naša virtualna umjetnička izložba vraća se povodom obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije 2024.

Ovogodišnja tema je: “Prekretnice na mom putu s epilepsijom” (engl. ‘Milestones on My Epilepsy Journey’).

Prihvaćamo slike ili crteže, fotografije ili fotomontaže, keramiku ili skulpturu, izradu perli, vez ili ručni rad. Prijave će biti predstavljene na web stranici Međunarodnog dana epilepsije i istaknute na kanalima društvenih mreža Međunarodne udruge za epilepsiju (engl. International Bureau for Epilepsy – IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (engl. International League Against Epilepsy – ILAE).

Prijamni obrazac

Datum zatvaranja: četvrtak, 1. veljače

Podijelite svoj događaj s nama!

Ako planirate događaj kojim ćete obilježiti Međunarodni dan epilepsije, podijelite detalje s nama ovdje.

Događaji će biti objavljeni na službenoj web stranici Međunarodnog dana epilepsije, a također mogu biti uključeni u godišnje izvješće o Međunarodnom danu epilepsije.

Obavezno podijelite postove i slike sa svog događaja na društvenim mrežama, koristeći #EpilepsyDay hashtag. Dat ćemo sve od sebe da promoviramo i podijelimo vaš sadržaj.

Priručnik za kampanju

Društveni mediji imat će važnu ulogu diljem svijeta u prenošenju naših poruka javnosti na Međunarodni dan epilepsije.

U ponedjeljak, 12. veljače 2024., širom svijeta će se nastojati da #EpilepsyDay postane trend na X (bivši Twitter) i drugim društvenim mrežama.

Što god radili na Međunarodni dan epilepsije, budite dio nastojanja društvenih medija dijem svijeta!

facebook.com/intepilepsyday

twitter.com/IBESocialMedia 

 twitter.com/IlaeWeb 

instagram.com/international_epilepsy 

 instagram.com/ILAE_Epilepsy

linkedin.com/international-bureau-for-epilepsy

linkedin.com/international-league-against-epilepsy