ODRŽAN HIBRIDNI SIMPOZIJ „EPILEPSIJA KAO STIGMA PROŠLOSTI ILI IZAZOV BUDUĆNOSTI-POGLED KROZ SESTRINSTVO“

Dana 18. veljače 2023.g. u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” održan je hibridni simpozij namijenjen medicinskim sestrama i tehničarima pod nazivom „EPILEPSIJA KAO STIGMA PROŠLOSTI ILI IZAZOV BUDUĆNOSTI-POGLED KROZ SESTRINSTVO“.

Simpozij su zajedničkim snagama organizirale Hrvatska udruga za epilepsiju i Klinika za neurologiju, KB “Sveti Duh”.

Kroz cjelodnevni program sudionike su vodile Marina Kos, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za neurologiju KB “Sveti Duh” i Kristina Kužnik, magistra sestrinstva i glavna sestra Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice.

Nakon uvodne riječi sve prisutne su pozdravile doc.dr.sc. Sanja Tomasović, predstojnica Klinike za neurologiju, KB “Sveti Duh”, zatim prim. Ana Sruk, predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju te prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB “Sveti Duh”.

Simpozij je bio iznimno bogat raznovrsnim temama. Kroz dinamičnu izmjenu neuropedijatrijskih i neuroloških predavanja dobiveno je niz informacija i činjenica o epilepsiji kao kroničnoj bolesti, sve u cilju bolje skrbi za oboljele.

Cilj je bio spojiti znanja i iskustva medicinskih sestara i tehničara dječje i odrasle neurologije u svrhu što bolje kvalitete života osoba koje boluju od epilepsije. Stavljen je naglasak na kontinuitet skrbi, naročito na prelazak iz pedijatrijske u odraslu dob.

Posebno je bio zanimljiv pristup gdje se ističe multidisciplinarna skrb za osobe oboljele od epilepsije što je prikazano kroz predavanja medicinskih sestara iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, psihologa, socijalnog radnika, magistre laboratorijske dijagnostike i nutricionista.

Na kraju je bila izrazito zanimljiva, edukativna i korisna panel rasprava na temu stigme u kojoj su sudjelovale liječnice specijalistice neurologije, neuropedijatrije i medicine rada, glavne sestre iz svih razina zdravstvene zaštite, socijalna radnica, psiholog te roditelj djeteta oboljelog od teškog oblika epilepsije. Dobili smo odgovore na brojna pitanja o utjecaju  stigme na psihološki aspekt života kao i koja su prava osoba s epilepsijom te kako ih mogu ostvariti.

Zaključak je bio da je stigma i dalje prisutna te na nju možemo jedino djelovati zajednički kroz ovakva stručna događanja, ali i javnozdravstvenim akcijama, tribinama, predavanjima u školama, vrtićima, savjetovalištima, među poslodavcima i drugim ustanovama.

Simpozij je bio iznimno dobro posjećen uživo i virtualnim putem te je iskazan velik interes za ovim oblikom edukacije o epilepsiji.