ODRŽAN 10. EDUKACIJSKO-REKREACIJSKI KAMP ZA DJECU I ADOLESCENTE S EPILEPSIJOM

Deseti Edukacijsko-rekreacijski kamp za djecu i adolescente  s epilepsijom održan je u razdoblju od 18. do 22.12. 2022. godine na Seoskom imanju Kezele, Ivanić Grad, u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Sudjelovalo je 11 djece s aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, Odjel dječje neurologije i epileptologije, a činile su ga: prof. dr.sc. Maša Malenica, doc.dr.sc. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn., Snježana Bota, dipl.med.techn., Nikolina Bedeković, bacc.med.techn., Tena Trbojević, dr.med. i  dr.sc. Maja Batista, psiholog.

Osnovni cilj kampa je u sigurnom okruženju omogućiti djeci interakcije s vršnjacima koje unapređuju osjećaj samopouzdanja, daju iskustvo što se sve može postići unatoč bolesti te pomažu u razvijanju navika koje će biti korisne kad se polaznici vrate kući.

Kroz 5 dana Kampa održane su radionice s neuropedijatrom gdje se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napadaja, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napadaja, kako živjeti s epilepsijom, kojim sportom se djeca koja imaju epilepsiju mogu baviti, kada se obilježavaju dani epilepsije i slično. Dvije radionice su održane i sa psihologom te su djeca imala priliku govoriti o svojim osjećajima i strahovima vezanima uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života. Sve to su potvrdili izravnim učenjem jer su djeca prvog dana kampa doživjela i vidjela epileptički napad kod jednog od njih. Taj događaj je potaknuo niz pitanja, na koja su primjereno dobi djece, odgovorili članovi zdravstvenog tima koji su boravili stalno s djecom u kampu.  

Isto tako i ove godine održana je odgojno-rehabilitacijska radionica u suradnji s Edukacijsko- rehabilitacijskim Fakultetom, te su uz edukacijske radionice održane sportske i kreativne radionice u organizaciji Seoskog imanja Kezele i djelatnika Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice. Večeri u kampu djeci su uveseljavali klaunovidoktori iz Udruge Crveni nosovi, te Udruga Smiješak tete Pričalice, a za zabavu i ples zadužena je bila Škola gitare El Musicante.

Djeca su svakodnevno boravila na svježem zraku okružena prekrasnom šumskom idilom, a večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu.

Organizacijom Kampa utvrdilo se i proširilo znanje polaznika o njihovoj bolesti i stvorilo dobro okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali su socijalizaciju, kreativnost, i natjecateljski duh. Nakon kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.

I kroz ovogodišnji kamp za djecu s epilepsijom, Hrvatska udruga za epilepsiju i zdravstveni tim Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, zajedno s polaznicima kampa, su došli na korak bliže uklanjanju stigme o epilepsiji.