ODRŽAN 9. KAMP ZA DJECU I ADOLESCENTE S EPILEPSIJOM –  ožujak 2022.

Zahvaljujući financijskim sredstvima Grada Zagreba, u sklopu potpore udruga iz područja zaštita zdravlja iz 2021.g., u razdoblju od 7. do 11. ožujka 2022. godine se održao 9. edukacijsko-rekreativni kamp za djecu i adolescente s epilepsijom, na Seoskom imanju Kezele, Ivanić Grad. Sudjelovalo je 14 djece s aktivnom epilepsijom. Zdravstveni tim bio je iz Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, Odjel dječje neurologije s epileptologijom, a činile su ga: izv. prof. dr.sc. Maša Malenica, dr.sc. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag. med. techn., Snježana Bota, dipl.med.techn. i dr.sc. Maja Batista, klinički psiholog.

Posjetila ga je i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju prim. Ana Sruk, dr.med., Nikolina Bedeković, bacc.med.techn. glavna sestra Odjela neurologije s epileptologijom Klinike, zatim radni terapeut Klinike za pedijatriju Dorotea Čevizović te specijalizanti Klinike Tena Trbojević, dr.med. i Domagoj Končar, dr.med.

Kroz 5 dana Kampa održane su dvije radionice u nadležnosti neuropedijatara u kojima se govorilo i učilo o tome što je to epilepsija, vrstama epileptičkih napadaja, pravilnom uzimanju terapije, kako pomoći kod napadaja, kako živjeti s epilepsijom, kojim sportom se mogu djeca s epilepsijom mogu baviti, kada se obilježavaju dani epilepsije i slično. Tri radionice su održane u nadležnosti kliničkog psihologa te su djeca imala priliku govoriti o svojim osjećajima i strahovima vezanima uz epilepsiju, kako se ne sramiti bolesti, kako se nositi s novim načinom života te kako poboljšati svoju kvalitetu života. Isto tako ove godine održane su i dvije odgojno rehabilitacijske radionice u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Uz edukacijske radionice održane su i tri sportske i šest kreativnih radionica. Dvije sportske radionice bile su u organizaciji Seoskog imanja Kezele pod vodstvom voditeljice Jelene Hamonajec Šukara. Jednu sportsku radionicu održali su s djecom i volonteri Grada Zagreba pod vodstvom Maje Lang Morović.

Dvije kreativne radionice održala je  Dorotea Čevizović, radni terapeut s Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, zatim jednu radionicu održala je Udruga Crveni nosovi, pod vodstvom Zorana Vukića klaundoktora. Seosko imanje Kezele organiziralo je dvije radionice, radionicu izrade glinenog posuđa i radionicu pečenja kruha. I na kraju je muzičko kreativnu radionicu održala Škola gitare El Musicante pod vodstvom profesora Tomislava Šnidarića.

Djeca su svakodnevno boravila na svježem zraku okružena prekrasnom šumskom idilom, a večernje vrijeme prolazilo je uz priču, filmove, muziku, ples i zabavu.

Ovim smo putem željeli utvrditi i proširiti znanje polaznika o njihovoj bolesti i stvoriti okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali smo socijalizaciju, kreativnost i natjecateljski duh te smo i ove godine kroz kamp za djecu s epilepsijom došli na korak bliže uklanjanju stigme s epilepsije.  Nakon Kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.

Nakon pauze uzrokovane pandemijom, i djecu i nas je razveselio nastavak pružanja ovakvog vida skrbi i poticanju njih samih da ostvare sve svoje potencijale.

Na sljedećoj  poveznici možete pogledati divne trenutke Kampa: