USPJEŠNO OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA EPILEPSIJE I NACIONALNOG DANA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE 2022.

Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, ove su godine pali na isti datum 14. veljače te s veseljem možemo potvrditi da su ponovno uspješno u 2022. godini obilježeni u Hrvatskoj.

Pod vodstvom Hrvatske udruge za epilepsiju uz pomoć partnera, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, udruge Dravet sindrom Hrvatska te pridruženih ERN EpiCARE centara KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice, organizirane su brojne aktivnosti koje su počele već u siječnju.

Akciju „50 milijuna koraka“, u kojoj se simbolično prikupljalo po jedan korak za svaku osobu s epilepsijom u svijetu, entuzijastično su prihvatili brojni pojedinci, ali i organizacije poput škola i planinarskih društava, te su dijelili svoje korake putem društvenih mreža.

Sjajni HPD Zaprešić sakupio je 760 058 koraka u sklopu akcije “50 milijuna koraka za epilepsiju” 🥾💜 koračajući vrhovima Učke i Ćićarije te Land art stazom.

Među školama, najveću su inicijativu u ovoj kampanji pokazale Medicinska škola Karlovac i OŠ Zorke Sever Popovača.

Medicinska škola Karlovac

OŠ Zorke Sever Popovača

Ponosni smo što ju je ovu kampanju podržao i naš poznati NBA košarkaš Bojan Bogdanović.

Bojan Bogdanović u kampanji “50 milijuna koraka”

Nekoliko dana prije, a povodom samog Međunarodnog i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, ukazana nam je velika čast jer je 8 članova Udruge išlo na prijem u Ured hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Tamo smo imali vrlo zanimljiv i uspješan sastanak na kojem smo s Predsjednikom i njegovim najbližim suradnicima mogli razgovarati o problemima s kojima se susreću osobe s epilepsijom u Hrvatskoj i prezentirati im rad naše Udruge.

IZVOR FOTOGRAFIJE: „Ured Predsjednika RH, Tomislav Bušljeta“.


Ove godine, počevši već nekoliko tjedana prije samih dana epilepsije, imali smo dosad najveće medijsko praćenje od strane više nacionalnih i lokalnih TV i radio postaja te novinskih agencija i web portala.

Prof. dr.sc. Željka Petelin Gadže u Dnevniku Nove TV ispred ljubičasto osvijetljenog Meštrovićevog paviljona u Zagrebu.

Prim. Matilda Kovač Šižgorić u Dnevniku 3 HRT

Sam 14. veljače bio je vrlo sadržajan dan, sa središnjom manifestacijom ove godine u gradu domaćinu Šibeniku. Na Odjelu neurologije OB Šibenik održano je savjetovalište za epilepsiju za djecu i odrasle. Zahvaljujemo domaćinima prim.dr.sc. Anki Aleksić Shihabi i dr. Sandri Celić Bunikić na lokalnoj organizaciji i gostoprimstvu.

Kasnije tijekom dana održan je webinar pod nazivom “Živjeti s epilepsijom”, s različitim temama iz područja medicinske skrbi osoba s epilepsijom, novitetima u području liječenja, kao i svjedočanstvima oboljelih od epilepsije, a bio je iznimno dobro posjećen s oko 200 sudionika.

Ovogodišnje su se manifestacije i kampanje provodile pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Grada Šibenika.

Ispred šibenske nam se je katederale, u ime Gradonačelnika, obratila pročelnica za društvene djelatnosti gđa Mirjana Žurić.

Imali smo čast da nas u uvodnim govorima pozdrave prof. dr.sc. Silvio Bašić, Državni tajnik i predsjednik Hrvatske lige protiv epilepsije; dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba; Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice Grada Šibenika.

U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima čak 25 hrvatskih gradova je u okviru akcije “Osvijetlimo epilepsiju” ljubičastom bojom osvijetlilo neke od svojih najznamenitijih građevina, a danima nakon toga na društvenim mrežama dijelile su se prekrasne fotografije.

Organizacijski odbor ispred ljubičasto osvijetljene Katedrale Sv. Jakova u Šibeniku

Povodom ovih dana također smo na našim društvenim mrežama objavili nekoliko životnih priča osoba s epilepsijom u Hrvatskoj kojima zahvaljujemo na iskrenosti i hrabrosti i potičemo da se javljate i dalje.

Zagovornici epilepsije Pamela Pipan, Fran Lončar i Stella Ponte

Medicinska škola Pula

OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

Zadovoljni smo i sretni zbog sve većeg interesa javnosti za Međunarodni i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije svake godine i veselimo se aktivnostima sljedeće godine!

Autori teksta: dr. Latica Friedrich i prim. dr. Ana Sruk