FEBRILNE KONVULZIJE – EDUKACIJA ODGAJATELJA, STRUČNOG TIMA I RODITELJA – PROJEKT HRVATSKE UDRUGE ZA EPILEPSIJU

Prof.dr.sc. Maša Malenica, dr.sc. Monika Kukuruzović, Kristina Kužnik, mag.med.techn.

    Hrvatska udruga za epilepsiju u suradnji s Odjelom dječje neurologije i epileptologije, Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, te Gradskim uredom za obrazovanje grada Zagreba ostvaruje i realizira drugi ciklus Projekta „Febrilne konvulzije –edukacija odgajatelja, stručnog tima i roditelja“ kroz cijelu 2019 i 2020.g.

Cilj Projekta je prikazati model dobre timske suradnje svih sudionika u brizi za dijete s febrilnim konvulzijama putem edukacije roditelja, odgajatelja i stručnog tima.

   U skladu s nacionalnom strategijom i programima kontinuirane edukacije, provodi  se  edukacija odgajatelja i zdravstvenih voditelja dječjih vrtića na temu febrilnih konvulzija, zadani su određeni opći i specifični ciljevi koje treba ostvariti kroz edukaciju. Time se postiže osposobljavanje polaznika edukacije da znaju definirati što su febrilne konvulzije, uzrok, kliničku sliku, liječenje, sprečavanje ponovnog napada; definirati razliku između febrilnih konvulzija i epilepsije; nabrojati i izvoditi  postupke tijekom i nakon napada febrilnih konvulzija; nabrojati  i izvoditi postupke snižavanja povišene tjelesne temperature.

U projektu je sudjelovalo do sada ukupno preko 250 polaznika, zdravstvenih voditelja i  odgajatelja, iz DV Grada Zagreba, svih dobnih skupina. Edukacija je provedena kroz 12 radionica u trajanju 1.5 sati po 15-18 polaznika, u prostorima Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice, te kroz 2 održane online radionice istog trajanja s 105 polaznika. Svaka radionica se sastoji od predavanja o febrilnim konvulzijama koje održi liječnik neuropedijatar, a zatim slijedi praktična demonstracija postupaka zbrinjavanja djeteta s povišenom tjelesnom temperaturom, te postupaka  zbrinjavanja djeteta u napadu febrilnih konvulzija koju provodi medicinska sestra. Nakon toga slijedi  praktično vježbanje na modelu lutke svakog polaznika ponaosob. Na kraju edukacije polaznicima se izda potvrdnica o sudjelovanju na edukaciji i prigodni letak sa svim informacijama o febrilnim konvulzijama.

Polaznici su zadovoljni dobivenim informacijama i edukacijom, podijelili su s edukatorima primjere iz svakodnevne prakse, raspravile su se nedoumice i predrasude, te se ostvarila bolja i kvalitetnija povezanost edukatora i polaznika. Polaznici navode da im je edukacija provedena na ovaj način značajno pomogla u svakodnevnom radu,  te su svi preporučili nastavak projekta.

Provedenom edukacijom smanjuje se mogućnost težih posljedica za bolesno dijete, a time i  razina stresa i neorganiziranosti za odgajatelje i zdravstvene voditelje. Naposljetku i roditelji i djeca su mirniji znajući da su odgajatelji educirani za ove vrlo dramatične situacije.

Smatramo da je cilj ove edukacije u potpunosti ostvaren, a korisnost je vrlo velika osobito kad se uzme u obzir broj zainteresiranih polaznika koji nisu uspjeli doći na red i kojima smo obećali javiti s  novim terminima edukacije.