POZIV NA OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA EPILEPSIJE I NACIONALNOG DANA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE 2019.

Poštovani i dragi svi,

s izrazitim zadovoljstvom pozivamo vas na zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije koje će se održati u ponedjeljak 11. veljače 2019.g. u prostorima Tribine Grada Zagreba – Kaptol 27, s početkom u 13.00 sati.

Manifestacija se održava u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Povodom ovogodišnje manifestacije, pripremili smo niz popratnih sadržaja uključujući i edukacijski dio kojim će se obuhvatiti najvažnije činjenice o epilepsiji i pružanju prve pomoći kod epileptičkih napadaja. Dodatni naglasak stavit ćemo na temu stigme prisutne u osoba s epilepsijom te na temu epilepsije i sporta. Ove godine imamo čast da naši posebni gosti budu djelatnici Knjižnica grada Zagreba, s obzirom da iz godine u godinu nastojimo educirati populaciju koja je u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi, pa tako i s osobama koje imaju epilepsiju. Ovakva suradnja je izuzetno važna jer „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“.

PROGRAM:

13.00 -13.10  Ana Sruk, dr.med.: Pozdravna riječ predsjednice Hrvatske udruge za epilepsiju u ime  organizatora

Edukacijski dio:

13.10 -13.30 prof.dr.sc. Željka Petelin Gadže i prim. dr. sc. Sibila Nanković: Najvažnije činjenice o epilepsiji

13.30 -13.45  Ivana Šušak Sporiš, dr. med.: Prva pomoć kod epileptičkog napadaja

13.45-14.05 prof.dr.sc. Igor Prpić: Stigma, ograničenje i zabrane u oboljelih od epilepsije

14.05-14.15 prof. dr.sc. Maša Malenica: Kako prepoznati epilepsiju dječje dobi?

14.15 -14.25 prof. dr.sc. Maša Malenica: Mogu li s epilepsijom živjeti poput vršnjaka – uloga kampa za djecu oboljelu od epilepsije

14.25 -14.40 Mladen Kužnik, prof. kineziologije: Kako biti sportaš uz epilepsiju?

Nastavak programa:

14.40 – 14.50 Predstavljanje trećeg i četvrtog nastavka sinkroniziranog, animiranog filma o epilepsiji i Kampiju, morskom konjicu – maskoti Međunarodnog dana epilepsije (pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba)

14.50-15.00 Dodjela nagrada povodom foto natječaja „Jer ja mogu sve!“

15.00 -16.00 Redovita godišnja Skupština Hrvatske udruge za epilepsiju

 

S početkom u 17.00, u prostorima Hrvatskog liječničkog doma, Šubićeva 9, inicijativom Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ-a, bit će organiziran 1. Simpozij – Velikani hrvatske epileptologije, ove godine posvećen prof.dr.sc. Mladenu Križu, jednom od utemeljitelja dječje neurologije i suvremene dječje epileptologije u Hrvatskoj, koji nas je prošle godine napustio.
POČASNO PREDAVANJE:
Jasna Križ- Experimental researches in neuroscience
Full time professor, Department of Psychiatry and Neuroscience, Faculty of Medicine Université Laval, Le Centre de recherche CERVO Brain Research Centre F3400 (F3467), Québec
 
Teme predavanja:
1. Igor Prpić: Prof. dr. sc. Mladen Križ, dr. med. – dječji neurolog i epileptolog
2. Nina Barišić: Febrilni epileptički status
3. Romana Gjergja Juraški: Smjernice liječenja epilepsija u djece
4. Silvio Bašić: Smjernice liječenja epilepsija u odraslih
5. Vlasta Đuranović – Novije spoznaje u terapiji epilepsije u djece s prirođenim malformacijama mozga
6. Ana Sruk: Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije u Hrvatskoj
 
ZAVRŠNA RIJEČ:
Prof.  dr. sc. Jasna Križ, dr. med.
Prof. dr. sc. Nina Barišić, dr. med.

Radujemo se vašem dolasku te se nadamo odazivu naših članova i svih drugih zainteresiranih osoba u što većem broju, kako bismo svi zajedno, značajno doprinijeli podizanju razine svjesnosti i znanja o epilepsiji s glavnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s epilepsijom.

TwitterProfile