USPJEŠNO OBILJEŽAVANJE LJUBIČASTOG DANA 2023. U HRVATSKOJ

Ove smo godine obilježili već 14. Ljubičasti dan u Hrvatskoj i održali već sedmu tradicionalnu biciklijadu!

26.03.2023., Zagreb – “Bicikliraj za epilepsiju” na Europskom trgu. Zahvaljujemo na fotografiji PIXSELL Photo & Video Agency

U organizaciju su tijekom godina uključena sva relevantna stručna društva i udruge iz područja epilepsije: Hrvatska udruga za epilepsiju, Hrvatska liga protiv epilepsije, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, pridruženi ERN EpiCARE centar, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentni centar Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatsko društvo za dječju neurologiju HLZ, Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ, Odjel za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, pridruženi ERN EpiCARE centar i udruga Dravet sindrom Hrvatska.

Središnja manifestacija ove je godine ponovno postala tradicionalna manifestacija „Bicikliraj za epilepsiju!“ koja se održala u nedjelju, 26. ožujka 2023. godine. Na Europskom trgu, uz štand s promotivnim i edukacijskim materijalima, okupili su se predstavnici organizatora (stručnih udruženja i udruga) uz oboljele osobe od epilepsije i njihove bližnje te građane koji su došli iskazati svoju podršku. Točno u podne smo odvozili simboličnu biciklijadu kroz centar Zagreba te smo naknadno zaplesali zumba plesni program uz Snježanu Panjkret.

Zahvaljujemo pokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i  Gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, jer je time iskazana važnost ove javno-zdravstvene akcije na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Zahvaljujemo toplim riječima punima  podrške koje su nam iskazale savjetnica ministra zdravstva Antonija Margeta, dipl.iur. i  Jasna Tucak, univ. mag. sanit. publ., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Savjetnica ministra zdravstva Antonija Margeta, dipl.iur.

Jasna Tucak, univ. mag. sanit. publ., voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Svojim dolaskom nas je razveselio Dino Rađa, naš proslavljeni košarkaš i član Kuće slavnih, koji je već u nekoliko prilika podržao rad HUE, strpljivo pozirajući sa svima okupljenima.

Dodatno zahvaljujemo donatorima koji su nam omogućili da ostvarimo ovu manifestaciju (https://www.epilepsija.hr/?page_id=3185) kao i Studentskoj sekciji za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Zagrebu, učenicima Škole za medicinske sestre Vrapče i volonterima IX gimnazije.

U ponedjeljak, 27. ožujka 2023.g., omogućili smo svima zainteresiranima SAVJETOVALIŠTE virtualno ili osobnih dolaskom u Savjetovalište HUE: za djecu na Odjel dječje neurologije KBC Sestre milosrdnice i za odrasle u Klinici za neurologiju KB Sveti Duh, dvorana Bundek/osobnim dolaskom u Savjetovalište Klinike za neurologiju i Klinike za pedijatriju KBC Zagreb u Edukacijski centar Istok, Dvorana 3.

Sjedište HUE na Klinici za neurologiju KB Sveti Duh

Odjel za pedijatrijsku neurologiju s epileptologijom, KBC Sestre milosrdnice gdje se nalazi naše Savjetovalište za djecu

Klinika za neurologiju i Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb 

Osim biciklijade i savjetovališta, održana su predavanja u velikom broju nastavnih ustanova gdje, iz godine u godinu, educiramo o epilepsiji kako bismo šireći znanje o epilepsiji, rušili predrasude koje prate bolest. Tijekom svih ovih godina naglasak je najviše stavljen na edukaciju djece i mladih s ciljem širenja znanja i formiranja ispravnih stavova.

OŠ Prekvršje – Veselka Šoštarić i prim. Ana Sruk

X Gimnazija Ivan Supek – dr. Fabijan Đumbir i prim. Ana Sruk

OŠ Kustošija – doc.dr.sc.Monika Kukuruzović,  dr.med., Kristina Kužnik, mag.med.techn. i Nikolina Bedeković, bacc.med.techn.

DV “Markuševec” PO Sesvete

Fran Lončar i ARRK MEGARock & SPK Vega

Ljubičasti dan je obilježen u velikom broju gradova i ustanova diljem Hrvatske što nas iznimno veseli i čini ponosnima na odazivu ovoj plemenitoj manifestaciji!