PONEDJELJAK, 13. VELJAČE 2023. JE MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE!

Ljudi i organizacije diljem svijeta okupljaju se svake godine kako bi obilježili Međunarodni dan epilepsije. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Međunarodne udruge za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE). Važno je napomenuti da se u Hrvatskoj dan kasnije, 14. veljače, obilježava i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije. Povodom obilježavanja ovih dana u RH u pripremi su različite manifestacije!

Godine 2023. Međunarodni dan epilepsije usredotočit će se na stigmu s kojom se suočavaju osobe koje žive s epilepsijom diljem svijeta.

Epilepsija utječe na gotovo sve aspekte života osobe kojoj je dijagnosticirana bolest. Za mnoge ljude koji žive s epilepsijom teže se nositi sa stigmom vezanom za bolest nego sa samom bolešću.

Stigma vezana uz epilepsiju može obeshrabriti osobe da traže liječenje i ima posljedice na kvalitetu života i socijalnu uključenost.

Ovog Međunarodnog dana epilepsije, pozvani ste da podijelite svoje priče o suočavanju sa stigmom kao osoba s epilepsijom ili njegovatelj nekoga tko ima epilepsiju. Stigma se može smanjiti kada se ljudima pruži prilika da razgovaraju o učincima stigme na njihove živote.

Obrazovanje o epilepsiji i razbijanje mitova također može smanjiti stigmu. Pomozite nam proširiti svjesnost o činjenicama o epilepsiji, nasuprot mitovima, dijeljenjem naših poruka na mreži i stvaranjem vlastitih.

* Promotivni materijali stižu uskoro.