ZAJEDNIČKA IZJAVA U IME MEĐUNARODNE LIGE PROTIV EPILEPSIJE (INTERNATIONAL LEAGUE AGAINST EPILEPSY-ILAE) I MEĐUNARODNE UDRUGE ZA EPILEPSIJU (INTERNATIONAL BUREAU FOR EPILEPSY-IBE)

IBE i ILAE rade s i u ime svih ljudi s epilepsijom – gdje god da žive u svijetu – na promicanju skrbi i liječenja, poboljšanju razumijevanja i uključivanja te rješavanju diskriminacije u svim njezinim oblicima.

ILAE i IBE zabrinuti su zbog utjecaja trenutne situacije u Ukrajini na dostupnost liječenja i pristup skrbi za osobe s epilepsijom u regiji.

Također znamo da je porast napadaja i epilepsije vjerojatan rezultat ozljeda povezanih sa sukobom, izbijanja zaraznih bolesti te porasta prijevremenih i složenih poroda.

Osim toga, zabrinuti smo za prava osoba s epilepsijom koje se često suočavaju s povećanom diskriminacijom, isključenošću i stigmom tijekom razdoblja kriza.

ILAE i IBE pozivaju vlasti i humanitarne službe da osiguraju neprekinutu opskrbu ključnim i lijekovima protiv napadaja koji spašavaju živote.

ILAE i IBE dalje pozivaju sve da poštuju neutralnost i svetost medicinskog osoblja i zdravstvenih ustanova tijekom ovog sukoba.

ILAE i IBE rade s našim nacionalnim ograncima u regiji na procjeni trenutnih potreba osoba s epilepsijom pogođenih ovom situacijom.

ILAE i IBE su u komunikaciji s globalnim humanitarnim partnerima kako bi uspostavili mehanizme za osiguranje kontinuirane opskrbe odgovarajućim lijekovima protiv napadaja i podizanje svijesti o potrebi aktivnog rješavanja bilo kakve diskriminacije osoba s epilepsijom ili njihovih obitelji.

Potičemo naše partnere koji bi mogli pružiti pomoć osobama s epilepsijom i onima koji se brinu o njima u Ukrajini da stupe u kontakt i rade s nama na koordiniranom odgovoru naše zajednice.

Za više informacija ili upite kontaktirajte:

International League Against Epilepsy: info@ilae.org

International Bureau for Epilepsy: info@ibe-epilepsy.org

6. ožujka 2022.g.