IZVJEŠTAJ O UČEŠĆU U EUPATI–JEVOM WEBINARU „1. GODINA ONLINE – NAPREDAK U UČENJU“

Europska akademija pacijenata za terapijske inovacije (EUPATI) pokrenuta je kroz Inicijativu za inovativne lijekove (IMI) u veljači 2012. godine u cilju unaprjeđenja razvoja lijekova kroz osobno sudjelovanje pacijenata i javnosti u tim procesima.

            U listopadu 2021. godine, pratili smo EUPATI–jevu promociju uključenja pacijenata i zainteresirane javnosti u liječenje epilepsije. Slijedom navedenog događaja, koji nije neposredno vezan uz epilepsiju, pozvani smo na online webinar pod nazivom „1. godina online – napredak u učenju“ s ciljem predstavljanja rezultata prve godine rada Otvorene učionice i trenutno dostupnih modula “Stručne obuke za pacijente u EU”.

            Webinar je održan 15. prosinca 2021. godine prema ranije predloženom dnevnom redu: uvod; informacije o instituciji EIT Health – tijelo Europske unije, čiji sektor edukacije financijski podržava EUPATI-jevu Otvorenu učionicu; promišljanja i iskustva ranijih polaznika obuke za tzv. EUPATI-jeve stručnjake; osvrt na postupak transformacije EUPATI–jevog programa “Stručna obuka za pacijente u EU”, novouvedeni modul: Medicinska oprema; novouvedeni modul: Digitalno zdravlje; EUPATI-jeva Otvorena učionica – kako to radi?; pitanja i odgovori; zaključci.

            Najvažnije poruke webinara su:

            EUPATI-jeva Otvorena učionica, fleksibilna je platforma za e-učenje na zahtjev koja omogućuje većem broju pacijenata, predstavnika pacijenata i drugih sudionika, s bilo kojeg mjesta u svijetu, pristup stručnoj obuci za istraživanje i razvoj lijekova (R&D). U radu na toj platformi, koristi se engleski jezik.

            Transformirana u novu online platformu, EUPATI-jeva Otvorena učionica zamjenjuje stari oblik Otvorene učionice, koji se je trajao 14 mjeseci i koji se kao takav više neće nuditi u tom starom formatu.

            Za učenje, trenutno je dostupno nekoliko modula i grupnih sjednica u formatu koji može biti završen u roku 6 mjeseci. Za polaznike koji ne traže pisanu potvrdu o učešću, učenje je besplatno  No, polaznici koji trebaju certifikate za formalizaciju obrazovanja – na primjer za “Stručnu obuku za pacijente u EU”–  plaćaju 8 EUR/tečaju. Oni polaznici koji završe takav program, moći će djelovati kao EUPATI-jevi eksperti za pacijente i biti uključeni u istraživanje lijekova, regulatorna razmatranja, razvoj terapijskih inovacija i druge inicijative za angažiranje pacijenata. Time se za iste otvaraju i mogućnosti profesionalizacije.

            Kontakte i druge detalje o uključenju u EUPATI-jevu Otvorenu učionicu možete pronaći na web stranicama događaja: https://eupati.eu/news/eupati-open-classroom1-year-online-progress-in-learning-webinar/; Why become a EUPATI Fellow? – EUPATI ? ; itd.

Prosinac 2021., AS/VM