ZAJEDNIČKA IZJAVA IBE i ILAE O CJEPIVIMA PROTIV COVID-19 I OSOBAMA S EPILEPSIJOM

Cjepiva protiv COVID-19 se trenutno odobravaju i postaju dostupna.

Trenutno nema dokaza koji bi upućivali na to da je obolijevanje od epilepsije posebno povezano s većim rizikom nuspojava cjepiva protiv COVID-19. Za osobe s epilepsijom, rizik od infekcije COVID-19 i posljedične moguće komplikacije daleko premašuju rizik od nuspojava cjepiva COVID-19. Međutim, kao i kod ostalih cjepiva, nakon cijepljenja protiv COVID-19 može se razviti povišena tjelesna temperatura. To bi moglo sniziti prag napadaja kod nekih osoba. Redovito uzimanje antipiretika (npr. paracetamol /acetaminofen) 48 sati nakon cijepljenja (ili tijekom trajanja povišene tjelesne temperature) će umanjiti ovaj rizik.

Prije nego što primite cjepivo protiv COVID-19 cjepivo, obavezno obavijestite osobu koja Vas cijepu da imate epilepsiju, kao i sve druge važne medicinske informacije, kao što su:

• Alergije, posebno alergija na bilo koji sastojak cjepiva

• Alergijske reakcije na prethodna cjepiva (npr. cjepivo protiv gripe)

• Trenutna ili nedavna povišena tjelesna temperatura ili infekcija

• Svi lijekovi koje uzimate, posebno lijekovi koji potiskuju imunološki sustav (npr. imunomodulatorni ili imunosupresivni lijekovi) ili antikoagulanni lijekovi

• Ako ste trudni ili dojite ili planirate zatrudnjeti

Kao i svako cjepivo, ne biste smjeli primiti cjepivo protiv COVID-19 ako ste alergični na neki od njegovih sastojaka.Ne biste trebali primiti drugu dozu ako ste imali alergijsku reakciju na prvu dozu.Ako ste već primili cjepivo protiv COVID-19, važno je nastaviti nositi masku i održavati socijalnu distancu.

Trenutna cjepiva smanjuju rizik od oboljenja od COVID-19 i do 90%, ovisno ocjepivu, ali cijepljene osobe i dalje mogu širiti COVID-19 drugim osobama, ne znajući da ga nose.