IBE INTERNATIONAL GOLDEN LIGHTS AWARDS

Međunarodna udruga za epilepsiju (engl. International Bureau for Epilepsy – IBE) i ove je godine dodijelila nagrade osobama s epilepsijom i osobama koje o njima skrbe, koji se u svojoj zajednici ističu značajnim doprinosom u podizanju svjesnosti o epilepsiji.  Nagrade su nazvane „ International Golden Light Awards“ ili u slobodnom prijevodu „Međunarodne nagrade Zlatno svjetlo“, što se odnosi na osobe koje u svojim zajednicama predstavljaju „sjajno svjetlo“  drugim osobama u životnom putu s epilepsijom.

Ovogodišnje nagrade su dodijeljene na Svjetskom epileptološkom kongresu održanom u lipnju u Bangkoku dok su dobitnici nagrada vidljivi na priloženoj slici.

golden

Nagrade su prvi put predstavljene 2004. godine pod nazivom „Nagrada za izvanrednu osobu s epilepsijom“ (engl. „Outstanding Person with Epilepsy Award“) . Od tada se dodjeljuju svake dvije godine na svakom epileptološkom kongresu Azije i Oceanije.  Naslov nagrade je 2016. godine promijenjen u sadašnji, kako bi se prepoznala i naglasila činjenica da osobe s epilepsijom ne bi trebale biti definirane svojim stanjem, prihvaćajući tako poziv Međunarodne udruge za epilepsiju da se “izvede epilepsiju iz sjene u svjetlo“.  Zbog uspjeha ovih nagrada, IBE ih namjerava predstaviti u budućnosti tijekom svih regionalnih i međunarodnih kongresa epilepsije.

Da bi sudjelovali na ovom natječaju, pojedinci su trebali biti nominirani od članica Međunarodne udruge za epilepsiju u koju su uključeni (kao član, volonter, upravni odbor ili član osoblja) i morali su dostaviti pisani članak na engleskom jeziku ( između 500 i 800 riječi) s pričom o svom životu s epilepsijom.

Više o navedenom na: https://www.ibe-epilepsy.org/winners-of-the-2019-ibe-golden-light-awards-are-announced/

Ponosni smo na našu kandidatkinju, Elu Milićević, koja je na dirljiv i osjećajan način ispričala svoju životnu priču zbog čega je pozvana na trodnevnu komunikacijsku radionicu pod nazivom „Poslušaj moju priču“ koja će se održati u listopadu u Dublinu. Svrha ove komunikacijske radionice je da se istraže načini na koje zajedno  možemo podići svjesnost  o tome kako je mladim osobama koje danas žive s epilepsijom i razvijanje projekta skupine predstavnika koji će zagovarati epilepsiju  u socijalnim medijima kao glasovi sljedeće generacije.