USPJEŠNO OBILJEŽAVANJE LJUBIČASTOG DANA 2013. GODINE u HRVATSKOJ!

OSIP-9Ove godine smo četvrti put za redom obilježili „Ljubičasti dan“ koji se diljem svijeta obilježava 26. ožujka kao Dan podrške osobama s epilepsijom. Hrvatska se uključila u obilježavanje ove manifestacije prvi puta 2010.godine, inicijativom Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Kao što je već poznato, obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Tijekom prošlih pet godina Cassidyno lice se smiješilo sa tisuće plakata i slalo poruku „ Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju!“ S obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja diljem svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji, a u Kanadi je i službeno zakonski priznat.

U Hrvatskoj je, ove godine, ovaj dan iznimno uspješno obilježen pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje. U Gradskoj upravi grada Zagreba održana je 25. ožujka konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Program obilježavanja „Ljubičastog dana“ pod sloganom „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“. Postignuta je i iznimno dobra popraćenost u javnosti i medijima čemu u prilog govori podatak da je više od 30 portala popratilo Ljubičasti dan uz prigodne televizijske i radio emisije. S obzirom da smo na našim Facebook stranicama redovito izvještavali o našim aktivnostima, zadovoljstvo nam je primijetiti kako nas je u tome pratio i podupirao velik broj naših članova i opće populacije. Poster „Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?“ je putem Facebook stranice vidjelo preko 14 000 ljudi!

Događanja su održana u Referentnom centru za epilepsiju KBC Zagreb, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, Centru za hitnu medicinsku pomoć KBC Zagreb, Klinici za neurologiju KB „Sveti Duh“ – sjedište Hrvatske udruge za epilepsiju, Središnjem hitnom prijamu KB „Sveti Duh“, Knjižnici Tina Ujevića, Odjelu za neurologiju Klinike za pedijatriju KBC „Sestre milosrdnice“, Dječjem vrtiću „Markuševec“, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Augusta Šenoe, OŠ J.J. Strossmayera, OŠ Pavao Belas, OŠ Ivana Perkovca, OŠ Ivana Mažuranića, OŠ Otok, IX, XII, XIII, XV gimnaziji i Primaljskoj školi u Zagrebu. Kako bi mogli dobiti boji i slikovitiji uvid u različite održane aktivnosti, preporučamo vam da pogledate našu fotogaleriju.

Nadamo se da smo našim akcijama uspjeli u svojem nastojanju da ispravno educiramo o epilepsiji i na taj način pripomogli rušenju predrasuda o osobama s epilepsijom. Pozivamo vas da nam se slijedeće godine priključite i podržite Ljubičasti dan i osobe s epilepsijom!

 

 

IX GIMNAZIJA

[nggallery id=11]

 

 

NEUROPEDIJATRIJA KBC “SESTRE MILOSRDNICE”

[nggallery id=12]

 

 

KBC OSIJEK

[nggallery id=13]

 

 

OŠ IVANA MAŽURANIĆA

[nggallery id=15]

 

 

OŠ IVANA PERKOVCA

[nggallery id=16]

 

 

OŠ OTOK

[nggallery id=17]

 

 

OŠ PAVAO BELAS

[nggallery id=18]

 

 

DJEČJI VRTIĆ “MARKUŠEVEC”

[nggallery id=19]

 

 

XV GIMNAZIJA

[nggallery id=23]

 

 

XIII GIMNAZIJA

[nggallery id=20]

 

 

PRIMALJSKA ŠKOLA

[nggallery id=21]

 

 

KB “SVETI DUH”

[nggallery id=22]