OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN EPILEPSIJE I NACIONALNI DAN OBOLJELIH OD EPILEPSIJE 2019.

I ove smo godine uspješno obilježili Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije okupljanjem koje se održalo u ponedjeljak 11. veljače 2019.g. u prostorima Tribine Grada Zagreba – Kaptol 27, s početkom u 13.00 sati.Slika2

Ponosni smo što su se u organizaciji ovih dana ujedinili oboljeli, članovi njihovih obitelji i prijatelji te stručnjaci različitih profila kao članovi svih, za liječenje epilepsije, relevantnih stručnih društava. Manifestacija se održala u organizaciji Hrvatske udruge za epilepsiju, Hrvatske lige protiv epilepsije, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za epilepsije i konvulzivne bolesti razvojne dobi, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ, Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

Tradicionalno smo pripremili niz popratnih sadržaja među kojima je istaknut edukacijski dio. Prof. Petelin Gadže je auditorij sažeto upoznala s najvažnijim činjenicama o epilepsiji, prof. Malenica s karakteristikama epilepsije dječje dobi i važnosti edukacijsko-rekreacijskih kampova koje HUE tradicionalno organizira, dr. Šušak Sporiš je educirala o pružanju prve pomoći kod epileptičkih napadaja, prof. Prpić je više puta naglasio kako se protiv stigme i neopravdanih ograničenja u osoba s epilepsijom možemo boriti edukacijom dok je prof. Kužnik pokazao kako se uz epilepsiju može biti sportaš. U nastavku su prikazani treći i četvrti nastavak animiranih filmova o Kampiju, već svima poznatoj maskoti Međunarodnog dana epilepsije, posvećenih tematici prve pomoći kod epileptičkih napadaja te epilepsije i sporta. Čestitamo i dobitnicama nagrada u foto natječaju „Jer ja mogu sve!“, Leili Zubović i Nicol Andrei Bulešić. Završno je održana i redovita godišnja Skupština HUE.

Dječji neurolozi i neurolozi koji se uže bave područjem epileptologije, po prvi puta su se okupili u svrhu proslave, na poslijepodnevnom stručnom okupljanju u Hrvatskom liječničkom zboru  pod nazivom 1. Simpozij „Velikani hrvatske epileptologije“, koji je ove godine posvećen prof.dr.sc. Mladenu Križu.

20190211_195349 (3)

 

Zahvaljujemo se na odazivu svih naših članova, kolega i prijatelja te posebno na sudjelovanju djelatnika Knjižnica Grada Zagreba s kojima je postignut dogovor o daljnjoj suradnju. Nadamo se da ćemo stečena znanja  primjenjivati u svakodnevnom životu  jer „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“.