Edukacijsko-rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom Sljeme 2017.

Na veliko oduševljenje naših bolesnika i njihovih obitelji, i 2017. godine, Hrvatska udruga za epilepsiju uz pokroviteljstvo Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba je organizirala Edukacijsko-rekreacijski kamp za djecu s epilepsijom. Kamp je održan na Sljemenu od 20.- 23. prosinca 2017.

Osnovna svrha organiziranja i održavanja naših kampova za djecu s epilepsijom je pružanje psihosocijalne podrške neophodne za dobru prilagodbu na bolest, te edukacija o samoj bolesti.  Kao što je poznato upravo je socijalna adaptacija jedno od najosjetljivijih područja u razdoblju odrastanja, a odnosi s vršnjacima mogu imati velik utjecaj na kvalitetu života djeteta s epilepsijom. Stres koji može biti povezan sa stigmom i ograničenjima koja često dijagnoza epilepsije nosi sa sobom utječu kako na dijete tako i na cijelu obitelj.

Zahtjevi odrastanja poput izvršavanja školskih obaveza, razvoj samostalnosti, i stvaranje vlastitog identiteta pogotovo u eri internetskih medija mogu za dijete s epilepsijom biti izazov koji zahtijeva podršku kako struke tako i društva.

Kako bi se bolesnici lakše nosili s tim izazovima, potrebno je uključiti ih u preventivne intervencije kojima je cilj smanjivanje straha i tjeskobe povezanih s bolešću i njezinim liječenjem, osiguravanje adekvatne količine znanja o bolesti kao preduvjeta prihvaćanja uputa i preporuka za liječenje, integracija bolesti u obiteljski život  i uspješna adaptacija u široj socijalnoj sredini, u školi i u grupi vršnjaka.

Upravo je to uloga naših kampova kroz koje djeci s epilepsijom omogućavamo interakciju s vršnjacima koji također boluju od epilepsije i potičemo ih da kroz učenje i zabavu ostvare nova prijateljstva i mrežu potpore u okruženju koje dijeli ista iskustva.

Nakon kampa djeca su razvila veći osjećaj samopouzdanja, neovisnosti i zdravih navika koje će im sve biti korisne nakon povratka u svakodnevne obaveze i život.

Uz tim odjela neuropedijatrije KBC Sestre milosrdnice koji je uključivao liječnike neuropedijatre, medicinske sestre, psihologinju i odgajateljicu, u radu kampa sudjelovali su i  brojni volonteri iz Udruge smiješak, Centar za korejske vještine, i volonteri Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Djeca su imala edukativnu medicinsku i psihološku radionicu te su potom pisala kvizove znanja. Ovim smo putem željeli utvrditi i proširiti znanje o njihovoj bolesti i stvoriti okruženje u kojem mogu iznijeti sve svoje osjećaje i iskustva vezana uz odrastanje s epilepsijom. Uz brojne animacijske aktivnosti razvijali smo socijalizaciju, kreativnost, i natjecateljski duh te smo i ove godine kroz kamp za djecu s epilepsijom došli na korak bliže uklanjanju stigme s epilepsije.

Galeriju slika možete pogledati ovdje: