USPJEŠNO OBILJEŽAVANJE LJUBIČASTOG DANA 2015. U HRVATSKOJ!

Ove godine obilježili smo 6. Ljubičasti dan u Hrvatskoj koji se diljem svijeta obilježava 26. ožujka kao Dan podrške osobama s epilepsijom. Hrvatska se uključila u obilježavanje ove manifestacije prvi puta 2010.godine, inicijativom Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, kao službenih međunarodnih partnera Purple day-a.

Kao što je već poznato, obilježavanje ove manifestacije pokrenuto je 2008. godine, inicijativom tada 9-godišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Tijekom prošlih sedam godina Cassidyno lice se

Cassidysmiješilo sa tisuće plakata i slalo poruku „ Želim da ljudi znaju da nisi sam ako imaš epilepsiju!“. S obzirom na izniman odjek javnosti i uključivanje više od stotinu zemalja diljem svijeta u ovu manifestaciju, isti je službeno prepoznat kao  najutjecajniji međunarodni dan  u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Naš i vaš Ljubičasti dan svake je godine sve veći  te se u Hrvatskoj od tada svake godine u aktivnosti uključuje sve više osnovnih i srednjih škola, vrtića, medicinskih fakulteta i bolnica. Među našim dosadašnjim većim aktivnostima je štampanje letaka u svrhu edukacije populacije o epilepsiji kao i poster „Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj?“.

Dana 26. ožujka održana je konferencija za novinare povodom Ljubičastog dana na Tribini grada Zagreba na Kaptolu na kojoj je predstavljen program „Edukacija zdravstvenih voditelja dječjih vrtića na području grada Zagreba“ u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstva za očuvanje i unapređenje kvalitete života osoba s epilepsijom, Hrvatskog društva za dječju neurologiju HLZ i Hrvatske udruge za epilepsiju.

Osim dosadašnjih edukativnih i medijskih aktivnosti, ove godine je održan najveći do sada i središnji događaj pod nazivom „Bicikliraj za epilepsiju!“, u subotu 28.ožujka  s početkom u  12 sati ispred Mimare na Roosveltovom trgu. Organizatori ovog velikog događaja bili su Hrvatska udruga za epilepsiju,  Referentni centar za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Sindikat biciklista, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.  U samom događaju je sudjelovalo oko dvjestotinjak građana koji su došli pružiti podršku osobama s epilepsijom noseći ljubičastu odjeću, ukrase, značke, narukvice i ostale ljubičaste rekvizite.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su došli i podržali ljubičastu biciklijadu te se nadamo da je dolazak baš svakog od vas pomogao daljnjem širenju našeg slogana „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“.

Nadamo se da smo i našim ovogodišnjim akcijama uspjeli u svojem nastojanju da ispravno educiramo o epilepsiji i na taj način pripomogli rušenju predrasuda o osobama s epilepsijom. Pozivamo vas da nam se slijedeće godine priključite i podržite Ljubičasti dan i osobe s epilepsijom!

Kako bi mogli dobiti bolji i slikovitiji uvid u biciklijadu dok još čekamo fotografije s drugih održanih aktivnosti, preporučamo vam da pogledate našu fotogaleriju.

BICIKLIRAJ ZA EPILEPSIJU!!!

LJUBIČASTI DAN U DJEČJEM VRTIĆU “MARKUŠEVEC”

OSNOVNA ŠKOLA “VLADIMIR NAZOR”, KRIŽEVCI

 

CENTAR ZA ODGOJ, OBRAZOVANJE I REHABILITACIJU KRIŽEVCI