DAN PODIZANJA SVJESNOSTI O SUDEPU-u

Danas, 23.listopada, se diljem svijeta obilježava dan podizanja svjesnosti o SUDEP-u  (eng. Sudden unexpected death in epilepsy), iznenadnoj neočekivanoj smrti u epilepsiji.

Osobe s epilepsijom imaju veći rizik za brojne komplikacije, uključujući i smrtnost, zbog čega je upravo od iznimne važnosti sprečavanje i dobra kontrola epileptičkih napadaja.

SUDEP

Što je SUDEP? SUDEP je iznenadna, neočekivana smrt u osobe s epilepsijom koja je prethodno bila zdrava. Svake godine oko 1 od 1.000 odraslih i 1 od 4.500 djece s epilepsijom umire od SUDEP-a čime je vodeći uzrok smrti kod osoba s nekontroliranim napadajima. Mnogo je nepoznanica još uvijek vezano uz ovo stanje uključujući i jasan uzrok zbog kojega do SUDEP-a dolazi. Neki stručnjaci smatraju kako se javlja zbog nepravilnog rada srca, dok su novija istraživanja pokazala kako uzrokom mogu biti i smetnje disanja. Osoba s epilepsijom često bude nađena mrtva u krevetu, često licem prema dolje te se u trećine osoba nađu dokazi o epileptičkom napadaju blizu vremena smrti.

Do daljnjih odgovora, najbolji način za sprečavanje SUDEP-a je smanjenje rizika dobrom kontrolom napadaja. Kod većine osoba, epilepsija se može kontrolirati optimalno odabranim lijekovima, ovisno o vrsti napadaja, gdje su od velike važnosti svi stručnjaci koji se bave epilepsijom.

Raspravljanje o smrtnosti je teška tema kako za liječnike tako i za pacijente. Međutim, obrazovanje pacijenata igra značajnu ulogu u sprečavanju iznenadne smrti. Zbog toga, ono što je posebno važno kod podizanja svjesnosti, su koraci koje pojedinci mogu samostalno poduzeti kako bi se rizik smanjio, kao što su:

  • Uzimanje lijekova redovito i u propisanoj dozi
  • Redoviti odlasci na zakazane kontrolne preglede neurologa
  • Vođenje dnevnika napadaja uključujući i moguće provocirajuće čimbenike
  • Osigurati dovoljno spavanja svake noći
  • Izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola i u potpunosti rekreacijskih droga
  • Redoviti obroci i adekvatan unos tekućine
  • Izbjegavanje stresa ili bolje upravljanje stresom
  • Poznavanje čimbenika koji izazivaju vaše napadaje te prilagođavanje stila života i okoliša sukladno tome.

Važnost obilježavanja ovog dana je poticanje osoba s epilepsijom da osvijeste i razumiju svoje rizike te razgovaraju sa svojim liječnikom u svrhu izrade individualnog plana zdravstvene skrbi.