OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA EPILEPSIJE I NACIONALNOG DANA OBOLJELIH OD EPILEPSIJE

Međunarodni dan epilepsije je nastao nastavno na Europski dan epilepsije o čemu se 2015.g. odlučilo u Europskom parlamentu. Zajedničkom  inicijativom IBE i ILAE (Međunarodnog biroa za epilepsiju i Međunarodne lige protiv epilepsije) je nastao dan čije je obilježavanje predviđeno drugog ponedjeljka u veljači što je godine palo na 13. veljače.  Dan je izvorno povezan s danom  Sv. Valentina, odnosno s obilježavanjem Valentinova. U modernom svijetu se Valentinovo obilježava slanjem čestitki i cvijeća voljenima te su upravo na tim temeljima IBE i ILAE odlučile u tom periodu diljem svijeta poslati milijune poruka, modernim načinima komunikacije, koje bi širile znanje o epilepsiji i podizale svjesnost o epilepsiji među ljudima.

U Hrvatskoj se Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježava 14. veljače prema odluci Hrvatskog sabora iz 2008.g. Odluka je donesena temeljeno na izvješću Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb gdje je istaknuto da je epilepsija izrazito stigmatizirana bolest, da su bolesnici često izloženi diskriminaciji, te da mnogi imaju pogrešno mišljenje da je epilepsija duševna i zarazna bolest. Osnivanje ovakvog dana bi trebalo imati za posljedicu promjenu stava prema oboljelima od epilepsije, kao i odnosa društva u cjelini prema ovoj bolesti.

2017-02-14-20-09-57-954 (1)

Danas smo uspješno obilježili Međunarodni dan epilepsije i Internacionalni dan oboljelih od epilepsije okupljanjem naših članova u prostorima Tkalčićeve 33.

Ovom su prigodom liječnici volonteri u Udruzi održali predavanja vezano uz temu „Živjeti s epilepsijom“:  Epilepsija u svakodnevnim životnim aktivnostima (Marina Milošević), Ketogena dijeta (Latica Friedrich) i Kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj? (Ana Piršić). Osim navedenih predavanja, razgovaralo se o aktivnostima Udruge i njezinih članova uz planiranje slijedećeg velikog projekta – LJUBIČASTOG DANA i naše tradicionalne biciklijade! Pozivamo vas da i dalje pratite naše aktivnosti na ovim stranicama i pridružite nam se u javnom iskazivanju podrške osobama s epilepsijom.

Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!